Landgoed Wellenseind, Lage Mierde

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Landgoed Wellenseind, Lage Mierde

Landgoed Wellenseind (135 ha.) met landhuis en bijgebouwen, schaapskooi, stal, tuin/park met monumentale en vele bijzondere boomsoorten (arboretum) en enkele vijvers. Gelegen aan de samenvloeiing van De Reusel en De Raamsloop, met in de beekdalen kleine bosweitjes en langs De Reusel een merkwaardig “bevloeiingssysteem” met sluisjes, slootjes en hogere ruggen (rabatten); de vroegere functie daarvan is niet bekend. Wellenseind werd aangelegd omstreeks 1910/1915 deels op heidegrond, deels op oude landbouwgrond. Nog aanwezig: een heiderestant en een hoge (stuif)zandrug parallel aan De Reusel. Merkwaardig verder: “Het Jacobsveld”, een omwald terrein met diepe sloten, waarvan de vroegere functie niet duidelijk is. In de jaren 1970 buiten de ruilverkaveling gebleven, net als De Utrecht.

Rond 1900 werd op Landgoed Wellenseind een langgevelboerderij gebouwd. Dit soort boerderijen herbergt zowel het woongedeelte, de veestal en de karschuur onder een kap. Vanaf deze langgevelboerderij bewerkte een gezin de omliggende landbouwgronden en begraasde het vee de weilanden.

In 1916 werd de boerderij gekocht door Henri Van Puyenbroek (eigenaren van vlas fabrieken in Tilburg e.o.) die het wilden gaan gebruiken als buitenhuis (jachthuis). Het pand werd verbouwd tot 2 woningen. De jachtopzichter kwam zodoende middenin het jachtgebied te wonen en zijn vrouw hielp mee in de huishouding van de familie Van Puyenbroek. Regelmatig werden er gronden en boerderijen gekocht en later, toen het wat minder ging in de textielindustrie, weer verkocht.
Na het overlijden van haar echtgenoot heeft mevrouw Van Puyenbroek-Swinkels landgoed Wellenseind verkocht aan Fortis (eigenaar van het aangrenzende landgoed De Utrecht). Zij bedong hierbij een levenslang vruchtgebruik. Mevrouw Van Puijbroek-Swinkels overleed op zeer hoge leeftijd in 1999. Het landgoed kwam op dat moment in volle eigendom bij Fortis.
Aangezien dit soort landgoederen inmiddels niet meer tot de kernactiviteiten behoorde van Fortis Vastgoed, kwam Wellenseind te koop. In 2000 werd familie Zeeman eigenaar van landgoed Wellenseind. Het woonhuis werd verbouwd tot een mooie functionele villa met bijgebouwen. Onder andere de typische art deco- eetkamer, en het hoge Afrikaanse terras, werden behouden.

Bos, houtwal en exoten in een beekdal. Plaatselijk (restanten van) hakhout. De beplanting bestaat o.a. uit zomereik, beuk, zwarte els, zachte berk, sequoia, rododendron, inlandse vogelkers, Gelderse roos, grove den, wilde kamperfoelie, wilde lijsterbes en sporkehout. Daarnaast exoten zoals sequoia en rododendron, van een landgoedachtige aanleg. Het geheel datereert overwegend uit de periode 1890-1920, maar is deels ook ouder.

zie [1]