Klooster zusters van de Heilige Carolus, (Oranje Nassaustraat 8 Valkenswaard)

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Klooster zusters van de Heilige Carolus, (Oranje Nassaustraat 8 Valkenswaard)

Met de stichting van de parochie van de Heilige Antonius, de tweede van Valkenswaard was de zielzorg rijker geworden maar op sociaal en onderwijsvoorzieningen viel nog heel wat te winnen. De pastoor was dan ook blij met de komst van de zusters. Bijna ging het mis want de bisschop gaf alleen toestemming als de zusters zelf voor een onderkomen zouden zorgen. Daarop wilde de algemeen overste van het klooster alleen toestemmen als het kerkbestuur een klooster zou bouwen. Uiteindelijk kwam men overeen een pand te huren. Het eerste adres van de zusters werd Spoorstraat 42, een pand van sigarenfabrikanten Jeurissen. Als de zusters zelf zouden bouwen was het kerkbestuur bereid de helft van de pastorietuin te schenken. De beschikbare ruimte in de Spoorstraat was snel te klein. In het voorjaar van 1929 werd de bouwtekening van de Maastrichtse architect ingediend. Op 3 juni 1929 zegende Monseigneur A. Diepen de eerste steen, die samen met een oorkonde werd ingemetseld. Op 2 februari 1930 betrokken de zusters hun nieuwe onderkomen. Op Maria Boodschap (25 maart) werd het ziekenhuis officieel in gebruik genomen. In opdracht van mejuffrouw A. Geijrath werden de panden Eindhovenseweg 69 en 69a in het jaar 1933 als ‘dubbel herenhuis’ gebouwd. De kosten bedroegen ƒ 10.000,- en P. Hertroys was de architect. Later wordt het geheel als klooster gebruikt voor de zusters van de Heilige Carolus Borromeus ‘Onder de bogen’ uit Maastricht. De toevoeging ‘onder de bogen’ is een verwijzing naar het hoofdgebouw van het hoofdklooster uit Maastricht .

Door de opkomst van het Sint Joseph ziekenhuis in Eindhoven nam het belang van Carolus af. In de loop van de tijd heeft het pand uiterlijk weinig veranderingen ondergaan. In 1979 werd het huidige Cultureel Centrum Carolus, toen nog zieken- en bejaardenhuis annex klooster van de Eerwaarde zusters van de Heilige Carolus ‘Onder de Bogen’ in gebruik genomen. De toevoeging ‘Onder de Bogen’ verwijst naar de architectuur van het hoofdklooster van de zusters in Maastricht. Na verbouwingen werd dit pand eerst Ontmoetingscentrum en later verkocht aan het Monumentenfonds voor het symbolische bedrag van ƒ1,-.

Het huidige Cultureel Centrum Carolus werd hier na een grondige verbouwing in 1999-00 gevestigd. Naast het Valkerij- en Sigarenmakersmuseum, het Nederlands Steendrukmuseum, de VVV/ANWB, zijn hier ook het Sint Nicolaas gilde met een Pronkkamer, het Kunstenaarscollectief Radar, de Schilderschool Theo Kappé en heemkundekring Weerderheem thuis. Voorheen werd het gebouw gebruikt als Ontmoetingscentrum Carolus. In die periode waren hier naast de gemeentelijke muziekschool verschillende verenigingen gehuisvest. De foyer was de algemene huiskamer van Valkenswaard. De kleinere vertrekken konden per dagdeel gehuurd worden tegen zeer vriendelijke prijzen. Ook daar was een verbouwing aan vooraf gegaan. Oorspronkelijk werd het pand gebouwd als zieken-en bejaardenhuis annex klooster voor de zusters van de Heilige Carolus Borromeus ‘Onder de Bogen’ uit Maastricht.

Dit pand uit 1927 van architect A. Boosten is een goed voorbeeld van een congregatieklooster met ziekenhuis en bejaardentehuis uit de jaren dertig. Het gebouw laat een gevarieerde detaillering zien in een menging van expressionistische Nieuw-zakelijke en Amsterdamse-Schoolvormen. Het pand heeft een culturele bestemming gekregen waartoe ook een tweetal musea behoort. Op de CHW geclassificeerd als straatbeeldtyperend. CHW. Nr.: KL112-000327 Gemeentelijk monument

Klooster Carolus.jpg

Afbeelding: Klooster zusters van de Heilige Carolus (maart 2011)