Help

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Welkom bij de ErfgoedWiki

Een wiki is een digitaal platform waar men over een onderwerp informatie kan uitwisselen. Een gebruiker van de wiki kan informatie toevoegen of wijzigen. Algemene informatie over het toevoegen en bewerken van teksten, tabellen, afbeeldingen en videobestanden vindt u op de de help-pagina van Wikipedia.

Voor algemene help kunt u deze pagina raadplegen. Voor een uitgebreidere beschrijving van de meest gebruikte functies of om een snelle start te maken met behulp van oefeningen en instructies klikt u hier. Hierin staat bijvoorbeeld uitgelegd hoe u een kaart kunt toevoegen en hoe u op een kaart iets kunt weergeven.

Waar gaat het over? Een eerste kennismaking

DE HOOFDPAGINA

De eerste pagina die u aantreft is de hoofdpagina. U vindt hier een kort welkom, achtergrondinformatie en enkele links. Door in het navigatiemenu op Hoofdpagina te klikken kunt u altijd terugkeren naar deze pagina.

Aan de linkerzijde van de pagina vindt u een Hulpmenu dat u op iedere willekeurige ErfgoedWiki-pagina zult aantreffen.

De functie Willekeurige pagina is een leuke manier om at random de wiki te verkennen.

Via de pagina Nieuw kaartobject kunt u een nieuw artikel toevoegen met een kaart waarop een of meerdere locaties (objecten) kunnen worden aangegeven

De Overzichtskaarten bevatten een kaart van alle objecten die in een gemeente op de kaart in deze wiki zijn toegevoegd.

In het menu Hulpmiddelen vindt u de tools om uw weg te vinden binnen ErfgoedWiki.

Via de functie Bestand uploaden kunt u foto’s toevoegen aan een ErfgoedWiki-pagina.

Via de link Speciale pagina’s bereikt u een inhoudsopgave waarmee u op allerlei criteria bestanden kunt zoeken. Een handige link uit deze lijst is Alle pagina’s waarmee u alle artikelen op alfabetische volgorde kunt vinden.

Een pagina toevoegen

U kunt een pagina toevoegen door eerst een verwijzing naar de pagina te maken. Dat doet u door een interne link aan te maken: [[naam interne link]] U kunt ook een naam invoeren in het zoekvenster en op zoeken klikken. Indien er nog geen pagina is met deze naam, kunt u die vervolgens aanmaken. (zie ook snelcursus onder Opmaak). Als u de link heeft aangemaakt, de pagina heeft opgeslagen en de link heeft aangeklikt, gaat de wiki er automatisch een pagina voor aanmaken. U kunt dan de tekst gaan plaatsen.

Wat is waar?

EEN TYPISCHE KAARTOBJECT PAGINA

Ieder object dat in ErfgoedWiki vermeld is, heeft een eigen pagina.

Iedere pagina kent verschillende ‘tabbladen’. Aan de bovenzijde van iedere pagina vindt u de tabbladen Overleg, Bewerken en Geschiedenis.

Het tabblad Overleg biedt u de mogelijkheid om over de inhoud van de betreffende ErfgoedWiki-pagina te communiceren. Hier kunt u inzichten uitwisselen of discussies voeren, die niet thuis horen op ‘voorkant van deze pagina’.

Het tabblad Geschiedenis geeft u inzicht in wie welke wijzigingen heeft aangebracht op de betreffende pagina. Met de knop Vergelijk geselecteerde versie worden de verschillen tussen twee versie op een rij gezet.

Het tabblad Bewerken brengt u naar een scherm waarin in u de bestaande tekst kunt aanvullen of bewerken.

Hoe wijzig ik iets?

EEN GEOWIKI PAGINA BEWERKEN

U kunt een Geowiki-pagina bewerken door op de betreffende pagina het tabblad Bewerken aan te klikken. U vindt hier de wijzigingsfunctie voor de tekst en eventueel de locatie(s) op de kaart.

N.B. Aanmelden

Voordat u informatie aan Geowiki kunt toevoegen, moet u zich registreren. Als u zich heeft geregistreerd bevestigt u uw registratie door de link aan te klikken in een mail die is verzonden naar uw ingevulde e-mailadres. Vervolgens krijgt u van de wikimaster toegang tot de wiki. Daarna kunt u zich aanmelden. Het aanmelden heeft als voordeel dat uw (gebruikers)naam zichtbaar is, wanneer u wijzigingen aanbrengt. De gebuikersnaam en uw e-mailadres maken het mogelijk waardering naar u uit te spreken en zorgen ervoor dat u onderdeel wordt van de gebruikersgroep.

Wijzigen

De informatie van de objecten op de kaart kunt u wijzigen door op het betreffende icoontje te klikken, en de tekstvakjes in te vullen. U kunt een object ook weer verwijderen.

De tekst van het object kunt u wijzigen door in het kader uw eigen tekst toe te voegen. Boven dit kader vindt u een aantal buttons waarmee u de opmaak van uw tekst kunt wijzigen. Wanneer u de cursor van uw muis over deze knoppen beweegt, verschijnt vanzelf een beknopte uitleg van de functie.

Vul na het aanbrengen van uw bewerking het veld Samenvatting in om zeer beknopt de aangebrachte wijziging te beschrijven. Het verdient de aanbeveling om voordat u uw wijzigingen definitief opslaat, de knop Toon bewerking ter controle te gebruiken. Op deze wijze kunt u zien of uw aanpassingen er goed uit komen te zien. Door op de ondertekenknop op de werkbalk te klikken, voegt u uw naam, de datum en het tijdstip automatisch toe.

Denkt u bij het opmaken van uw tekst aan een duidelijke structuur en opbouw, door het aanbrengen van alinea’s.

N.B. Vergeet niet na het invoeren van de tekst op Pagina opslaan te klikken. Alleen dan zal de tekst opgeslagen en/of gewijzigd worden.

Hoe voeg ik nieuwe foto's of video's toe?

EEN AFBEELDING UPLOADEN EN TOEVOEGEN

U kunt een foto uploaden door in het linkermenu te kiezen voor Bestand uploaden. Het scherm wijst zich grotendeels vanzelf. Wanneer u op Bladeren klikt, kunt u de afbeelding in uw eigen computer opzoeken. In de balk Opslaan als kunt u de foto vervolgens de naam gegeven die u wenst. In het veld Samenvatting kunt een beschrijving geven van de foto. Het uploaden gebeurt door op de knop Bestand uploaden te klikken.

De wiki slaat de foto nu op een zelfstandige pagina op. Om de foto toe te voegen aan de ‘tekstpagina’ van het object waarbij u de foto wilt plaatsen, kopieert u de naam van de afbeelding. Dit doet u door de bestandsnaam boven in beeld te selecteren en vervolgens met uw rechtermuisknop op kopiëren te klikken. Hierna zoekt u in wiki de pagina op waar u de foto aan toe wilt voegen. Daar klikt u vervolgens op Bewerken. Op de plaats waar u de afbeelding wilt hebben, typt u:

[[Image:naam_van_de_afbeelding|breedte_in_pixels]]

dus, bijvoorbeeld:

[[Image:Kasteel_gemert_herfst.jpg|400px ]]

Vervolgens klikt u op Pagina opslaan en de foto wordt in de pagina getoond.


Layarinformatie op je mobiele telefoon
Een afbeelding rechts naast de tekst krijgt u door er 'right' aan toe te voegen:

[[Bestand:layargemertkl-14.jpg|thumb|right|200px|Layarinformatie op je mobiele telefoon]]

EEN 'AFBEELDINGSGALLERIJ' TOEVOEGEN

In het bewerkingsvlak typt u onderaan vervolgens de volgende codes: <gallery> </gallery> en plakt de naam van de foto tussen de > en de < . Tussen deze twee haken kunt u meerdere afbeeldingen plaatsen. Deze worden dan netjes in 1 kader geplaatst wat de overzichtelijkheid ten goede komt. U kunt ook een korte omschrijving per afbeelding toevoegen

Dus dit:

<gallery>

Image:Kasteel_gemert_herfst.jpg|Kasteel gemert in de herfst

Image:Fontein_kasteel_gemert.JPG|Fontein van het Kasteel

Image:Kasteel_gemert.jpg|De binnentuin van Kasteel Gemert

Image:01_11_mei_1940-_kasteel_Gemert_-_studiezaal.jpg|Kasteel Gemert, de studiezaal, zwaar gehavend na bombardement 11 mei 1940.

</gallery> komt er als volgt uit te zien:

Vervolgens klikt u op Pagina opslaan en de foto's worden onderaan de pagina getoond.EEN VIDEO FRAGMENT TOEVOEGEN

In de Wiki kunnen ook videofragmenten worden ingevoegd. Daarvoor moet de desbetreffende video wel op YouTube gepubliceerd zijn. Om videofragmenten te plaatsen op YouTube kan men zich hier aanmelden.

Wanneer de video naar Youtube is geupload kan hij gemakkelijk in de wiki gehangen worden op basis van de YouTube 'code' die hij heeft gekregen.


De onderstaande video:

http://www.youtube.com/watch?v=WGSI2hsLGlg

kan als volgt in de wiki geplaatst worden:

<videoflash type="YouTube">WGSI2hsLGlg</videoflash>


Sfeerbeelden van Kasteel Duitse Ridders in Gemert (youtube-freebirdfocus)