Cacaofabriek Kanaaldijk Z.O. 100-120 en Engelseweg 1-13a - Helmond

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Cacaofabriek.pngCacaofabriek.jpg

Het pand van de voormalige Koninklijke Nederlandse Cacaofabriek bestaat uit twee gebouwen. Het deel aan de Engelseweg werd in 1894 gebouwd naar een ontwerp van J. W. van der Putten. Het hogere bijgebouw parallel aan de Zuid-Willemsvaart stamt uit 1921; dit pand liep in 2008 grote brandschade op. In 2014 werd het geheel gerenoveerde gebouw heropend. Tegenwoordig zijn in de Cacaofabriek filmzalen, een popzaal en het kunstenaarscollectief De Cacaofabriek gevestigd. Ook Omroep Helmond en (kleine) bedrijven zijn er gevestigd.

Het U-vormige gebouw aan de Engelseweg bestaat uit twee bouwlagen; de oorspronkelijke zolderverdieping met puntdak is in de loop der tijd verwijderd. Het bakstenen gebouw bevat een constructie met gietijzeren kolommen. Het drielagige gebouw aan de Kanaaldijk heeft een rechthoekige plattegrond.

De voormalige Cacaofabriek is voor de gemeente een belangrijk gebouw, zowel in sociaaleconomisch, bouwhistorisch als industrieelarchitectonisch opzicht. De ligging bij de Zuid-Willemsvaart en de spoorlijn is eveneens van belang.

Het deel van de Cacaofabriek aan de Kanaaldijk brandt in 2008 grotendeels af. De bedrijfjes die hier waren gehuisvest moesten het pand gedwongen verlaten. Het deel aan de Engelseweg met het kunstenaarscollectief bleef gespaard. Jarenlang staat het pand, sinds 2004 gemeentelijk erfgoed, er desolaat bij. Totdat in 2011 de Provincie Noord Brabant een helpende hand biedt. Ze wil wel investeren in het opknappen van de Cacaofabriek, mits er een passende bestemming komt voor het gebouw, dat inmiddels is omsloten door nieuwbouwwijk Suytkade. Gemeente Helmond grijpt die kans om in het pand, inmiddels eigendom, na een ingrijpende verbouwing een cultureel centrum (waarin het Filmhuis, poppodium Lakei en het kunstenaarscollectief) te vestigen. Ook Omroep Helmond en diverse bedrijven vinden er onderdak.

In maart 2014 is de gerenoveerde Cacaofabriek heropend. Wit geschilderde muren, grote ramen, een roestvrijstalen dakbedekking en boogstructuren die doen terugdenken aan het industriële verleden.