Akkerwallen kampjes Molenheide, Zandberg bij Leenderbos

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Akkerwallen kampjes Molenheide, Zandberg bij Leenderbos

In het Leenderbos komen relatief veel wallen voor. Meestal betreft het hier door een wal omgeven 18e eeuwse ontginning. Door hun begroeiing met eikehakhout, oorspronkelijk voor de winning van een looistof, zijn veel wallen nog goed te herkennen; sommige door wallen omsloten terreinen zijn thans nog in gebruik als bouwland. De akkers op de Leenderheide werden aan de randen beplant met houtwallen van eik, om ze te beschermen tegen het vee dat op de heide graasde, als perceelmarkering, maar ook tegen zandverstuivingen die op de arme zandgronden optraden:

‘Deze eiken werden regelmatig ingekort om een dichte wal te laten ontstaan die de beste bescherming bood. In het Leenderbos zijn nog oude kampkes aanwezig, deels zijn ze bebost en te herkennen aan de bewaard gebleven houtwal, deels zijn ze nog als akker in gebruik. Op de kaart kunt u ze herkennen als kleine rechthoekige heide- en graslandpercelen in de Molenheide en bij het Hoefven. De naam Hoefven herinnert eraan dat hier meerdere kampkes bij elkaar lagen met een hoeve, een boerderij. In de buurt van de kampkes vinden we ook oude eiken-hakhoutpercelen. Dit zijn de eerste kleinschalige bebossingen van heidegrond met eiken, voor het gebruik als brandstof en geriefhout. In de houtwallen en hakhoutbosjes staan de oudste bomen van het Leenderbos. Om een beeld te geven van de kampkes in de heide heeft Staatsbosbeheer op de Molenheide een dichtgegroeid kampke opnieuw blootgelegd, de houtwal afgezet en de omgeving afgeplagd tot stuifzand. Op enkele kampkes worden ook weer granen en boekweit geteeld. Via de wandelroute op de Molenheide - de Eikenwalroute - komt u langs verscheidene kampkes en houtwallen.’


Kampjes

De meeste kampjes in het Leenderbos bevinden zich in het stuk in de Molenheide. Wat nog resteert in de Molenheide zijn de hakhoutwallen en de greppels. Vaak is de akker veranderd in een stukje heide of begroeid met vliegdennen. Enkele hebben in de loop der tijd een houtopstand van eiken gekregen. Staatsbosbeheer heeft samen met de archeologische werkgroep van heemkundekring 'De heerlijkheid Heeze-leende-Zesgehuchten' een kampje ontdaan van zijn begroeiing, de hakhoutwal afgezet en de akker opnieuw ingezaaid.


Begroeiing

Bos en houtwallen, plaatselijk met (restanten van) hakhout, op de grens van oude akkercomplexen en voormalige woeste gronden, grotendeels op stuifzand. De beplanting bestaat o.a. uit zomereik, grove den en gewone vlier. Kenmerkend zijn enkele stoven met zeer oud eikenhakhout en oude, meerstammige grove dennen. Het geheel dateert overwegend uit de periode 1850-1900, maar is deels ook ouder. Volgende bomen zijn bij de bomenstichting geregistreerd : - zomereik uit 1870-1880, staat in bos/natuurterrein bij de Molenheide; - zomereik uit 1750-1800, staat in agrarisch gebied te Leenderstrijp op het einde bebouwde deel Strijperstraat.


[[Categorie:Akkerwal] [Categorie:KaartArtikel]]