Kapel: Ossenkapel, Handel: verschil tussen versies

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Geschiedenis)
 
(15 tussenliggende revisies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
= '''Ossenkapel aan de Keskesdijk''' =
+
= '''Ossenkapel Keskesdijk''' =
  
=''Samenvatting''=
+
[[Bestand: Ossenkapel.jpeg|thumb|left|500px|Handel. Deze Ossenkapel is gebouwd op de plaats van het oorspronkelijke Mariawonder van Handel.]]
Handel is de oudste Maria-bedevaartplaats in Noord-Brabant. Dit heeft zeker te maken met het feit dat Maria de patrones was van de Duitse Orde, die ook rond Gemert zelf uitgebreide bezittingen had. De kapel in Handel, het processiepark met de heilige bron, zijn ook nu nog elk jaar het onderwerp van grootscheepse Maria-verering, in haar vorm van Maria, Moeder van (Zeven) Smarten. De bedevaart naar Handel verloopt de laatste honderden meters via de Keskesdijk, ook bekend als de Handelseweg. Hier staan zeven keskes langs de weg die de zeven smarten van Maria uitbeelden. De laatste toevoeging aan deze dijk is de Ossenkapel. Deze is in 1891 opgericht, toen de keskes vernieuwd werden. De Handelse kapel zou namelijk oorspronkelijk op deze plek worden opgericht maar de ossen die de stenen ervoor trokken wilden daar niet stoppen. Toen is de Handelse kapel op de huidige plaats neergezet. Later is deze kapel gebouwd, ter herinnering.
+
Handel is de oudste Maria-bedevaartplaats in Noord-Brabant. Er heeft in deze contreien een wonder plaatsgevonden in 1220, in wat toen nog woeste en verlaten heide was. Er werd daar in the middle of nowhere een Mariabeeldje gevonden in een meidoorn. Naar aanleiding daarvan is men gestart met de bouw van de toenmalige [[Kerk, Onze Lieve Vrouw van Handel| kapel]] in Handel. Maar de ossen die de eerste karrenlading steen kwamen brengen weigerden op de juiste plek te stoppen en zijn helemaal doorgereden naar de huidige locatie van de kerk. (de Handelse kapel is in 1946 een kerk geworden) Daar is toen tijdens de bouw van de kapel een heilige bron ontsprongen toen er flink gebrek aan water was, de heide rond Handel was toen erg droog, een en al opstuivend zand. Die heilige bron heeft verder gezorgd voor drie erkende wonderbaarlijke genezingen en er rondom heen heeft men meer recentelijk het [[Processiepark Handel|processiepark]] opgebouwd.  
  
[[Bestand: Ossenkapel.jpeg|600px]]
+
Nu nog komen er elk jaar processies naar Handel en net als toen gaan die het laatste stuk in processie langs de [[Keskesdijk]]. Hier staan zeven keskes langs de weg die de zeven smarten van Maria uitbeelden. De laatste toevoeging aan deze dijk is de Ossenkapel. Deze is in 1891 opgericht, toen de keskes vernieuwd werden. De Ossenkapel bestaat uit rode baksteen met een natuurstenen plint. De binnenkant is wit geschilderd met een roodplavuizen vloer. Op de wand achter altaar zijn twee reliefs van zandsteen (retabels) tegen de muur gehangen die de oorspronkelijke legende en de huidige plaats van de Mariakapel in Handel illustreren. De ene retabel stelt een herder voor met die in een boom op deze locatie een Mariabeeldje vindt. De andere stelt de ossenkar voor met de stenen bedoeld voor deze locatie.
 
+
=''Geschiedenis''=
+
De Ossenkapel is een nieuwe toevoeging aan de legende rond de Mariabedevaart in Handel. Zij bestaat uit rode baksteen met een natuurstenen plint. De binnenkant is wit geschilderd met een roodplavuizen vloer. Op de wand achter altaar zijn twee reliefs van zandsteen (retabels) tegen de muur gehangen die de oorspronkelijke legende en de huidige plaats van de Mariakapel in Handel illustreren. De ene retabel stelt een herder voor met die in een boom op deze locatie een Mariabeeldje vindt. De andere stelt de ossenkar voor met de stenen bedoeld voor deze locatie.
+
  
 +
[[ Bestand:HeerlijckHistorisch.png]]
  
 
Bronnen:
 
Bronnen:
Regel 15: Regel 13:
  
 
''P.S. van Asseldonk (Kapucijn), Geschiedenis van O.L. Vrouw van Handel, 1970''
 
''P.S. van Asseldonk (Kapucijn), Geschiedenis van O.L. Vrouw van Handel, 1970''
[[Categorie:KaartArtikel]]
+
 
 +
''Hoppenbrouwers, F., et al., Kinderen van Maria: de bedevaart van Valkenswaard naar Handel, 1993, Kempen Druk Hapert, Eindhoven''
 +
 
 +
[[Categorie:KaartArtikel]][[Categorie:Gemert-Bakel]][[Categorie: Bezit Duitse Orde]]

Huidige versie van 17 jun 2017 om 14:28

Ossenkapel Keskesdijk

Handel. Deze Ossenkapel is gebouwd op de plaats van het oorspronkelijke Mariawonder van Handel.

Handel is de oudste Maria-bedevaartplaats in Noord-Brabant. Er heeft in deze contreien een wonder plaatsgevonden in 1220, in wat toen nog woeste en verlaten heide was. Er werd daar in the middle of nowhere een Mariabeeldje gevonden in een meidoorn. Naar aanleiding daarvan is men gestart met de bouw van de toenmalige kapel in Handel. Maar de ossen die de eerste karrenlading steen kwamen brengen weigerden op de juiste plek te stoppen en zijn helemaal doorgereden naar de huidige locatie van de kerk. (de Handelse kapel is in 1946 een kerk geworden) Daar is toen tijdens de bouw van de kapel een heilige bron ontsprongen toen er flink gebrek aan water was, de heide rond Handel was toen erg droog, een en al opstuivend zand. Die heilige bron heeft verder gezorgd voor drie erkende wonderbaarlijke genezingen en er rondom heen heeft men meer recentelijk het processiepark opgebouwd.

Nu nog komen er elk jaar processies naar Handel en net als toen gaan die het laatste stuk in processie langs de Keskesdijk. Hier staan zeven keskes langs de weg die de zeven smarten van Maria uitbeelden. De laatste toevoeging aan deze dijk is de Ossenkapel. Deze is in 1891 opgericht, toen de keskes vernieuwd werden. De Ossenkapel bestaat uit rode baksteen met een natuurstenen plint. De binnenkant is wit geschilderd met een roodplavuizen vloer. Op de wand achter altaar zijn twee reliefs van zandsteen (retabels) tegen de muur gehangen die de oorspronkelijke legende en de huidige plaats van de Mariakapel in Handel illustreren. De ene retabel stelt een herder voor met die in een boom op deze locatie een Mariabeeldje vindt. De andere stelt de ossenkar voor met de stenen bedoeld voor deze locatie.

HeerlijckHistorisch.png

Bronnen:

W. van Lierop, T. Thelen, Langs velden en wegen, 2006, Heemkundekring de Kommanderij, Gemert

P.S. van Asseldonk (Kapucijn), Geschiedenis van O.L. Vrouw van Handel, 1970

Hoppenbrouwers, F., et al., Kinderen van Maria: de bedevaart van Valkenswaard naar Handel, 1993, Kempen Druk Hapert, Eindhoven