Windmolen De Victor Someren

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Windmolen De Victor aan de Kerkstraat te Someren

0301De Victor01.JPG
De molen is in 1853 gebouwd voor Theodoris Jan Rooijmans, die hem in 1868 zag afbranden. Bij het herstel is de molen tevens 1,5 meter verhoogd, hetgeen te zien is aan de inrijpoort en de romp. Vervolgens is de molen in handen geweest van de molenaars Van Oorschot en Mathijsen, toen hij in 1910 weer werd aangekocht door Peter Leonardus Rooijmans. Deze verkocht hem om zijn beurt in 1940 aan Piet van Houts. Hij was een oom van de huidige molenaar, Marc van Deursen.

Van 1940 tot 1946 was Jan van Deursen, Marc’s vader als knecht in dienst op de molen. In 1944 kreeg hij hulp Joep Sanders en Januske Jansen. Van 1955 tot 1971 is de molen door Jong Nederland gebruikt, hetgeen vele inwoners van Someren zich nog kunnen heugen. In deze periode is de indeling van de vloeren en trappen veranderd en is er onder andere een mengketel uitgesloopt. In 1971 is er door molenmaker Adriaens uit Weert een grootscheepse restauratie uitgevoerd. Na de oplevering werd Gerrit Buenen aangesteld als molenaar. In 1976 kwam hij bij een bedrijfsongeval om het leven, waarna Jan van Deursen tot de nieuwe molenaar werd benoemd. Vanaf dit moment helpt zijn zoon Marc mee op deze molen. In 1979 kreeg de molen pas zijn naam “De Victor”. In het najaar van 1987 legt Marc met goed gevolg het examen voor vrijwillig molenaar af en 1988 wordt hij benoemd tot molenaar van “De Victor”. Sinds 1992 draait Janus Vereijken mee op de molen. In 2001 is door molenmaker Adriaans een grote onderhoudsbeurt aan de molen uitgevoerd.

Huidig molenaar Marc van Deursen

Diverse nieuwe heklatten zijn ingeboet, de kap is voorzien van een nieuwe bitumineuze dakbedekking, de dammen van het aswiel zijn uitgefreesd en vervangen. Verder was in de loop der jaren de kap gaan schranken en deze is d.m.v. draadeinden weer in zijn model getrokken. De uitvoeringswijze van het geheel heeft er toe bijgedragen dat de molen nog in behoorlijke mate zijn oude sfeer uitdraagt.

De molen is het hele jaar geopend iedere zaterdag van 13:00 uur tot 17:00 uur. (op een paar uitzonderingen na). Men kan dan gerust vrijblijvend binnen lopen. Er worden rondleidingen gegeven voor alle leeftijdsgroepen en de molen is in gebruik voor het malen van vooral mais, dat ze ook verkopen. Rondleidingen op afspraak kan ook, echter alleen als deze passen binnen de werkzaamheden van de molenaar.


info:HKK de Vonder