Wijers op de Cartierheide Bladel: verschil tussen versies

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met '= Wijers op de Cartierheide= In Hapert hebben meerdere wijers gelegen. Hiervan is er nog één intact, namelijk die op de Cartierheide ten zuidwesten van de Pan. D...')
 
k
 
Regel 10: Regel 10:
  
  
[[Categorie:KaartArtikel]]
+
[[Categorie:KaartArtikel]][[Categorie:weijer]]

Huidige versie van 26 jul 2019 om 13:59

Wijers op de Cartierheide

In Hapert hebben meerdere wijers gelegen. Hiervan is er nog één intact, namelijk die op de Cartierheide ten zuidwesten van de Pan. De sluisjes zijn nog aanwezig. Deze wijer was van Postel en komt nog eens ter sprake in 1741, toen er een grensgeschil was tussen Eersel en Hapert. Deze grens was in 1325 vastgesteld door de hertog en liep vanaf de paal bij de Dukesvoorten naar de paal bij Hoenreboom, op de grens tussen de Ganzestaart en Eersel, en verder naar een paal bij de Oude Munninksgracht, 500 m. ten westen van de Heestert. Van daar liep de grens in de richting van de Witrijt. Van Limpt wees er op dat op de huidige Cartierheide drie weijers waren die met elkaar verbonden waren door het (gegraven) Dalems stroompje: de Panne weijer, de Eerselse weijer en het Groot Pannengoor, dat later de Snippenvijver van baron de Cartier de Marchienne is geworden. Op de kadastrale kaarten van 1831 is de Eerselse weijer nog steeds aangeduid als water. De andere twee weijers (het Pannegoor en de Panneweijer) staan er aangeduid als moeras.


Afbeelding: sluisje bij de Snippenvijver, die zorgde voor de toevoer van het water vanuit het Dalems stroompje (november 2010).

De paters hadden het alleenrecht over de meest zuidelijke weijer, de Eerselse weijer. De Panneweijer (in het noorden) en de weijer die op de plaats waar nu de snippenvijver van Baron de Cartier de Marchienne ligt waren ook het bezit van de paters, maar de bewoners van de Pan mochten er ook in vissen. De snippenvijver van baron de Cartier de Marchienne, die later pas gemaakt was, is dus waarschijnlijk gemaakt op de plaats waar eerder al een weijer had gelegen. Van de Eerselse weijer zijn enkele damwanden nog te zien in het landschap, evenals de opgeleide beek stroomafwaarts van deze weijer. Op de plek waar nu de Snippenvijver van baron de Cartier de Marchienne zijn veel resten van ophogingen en damwanden te vinden. De landschapssporen in het zuiden, bij de Bredase Baan zijn het werk van de abdij van Postel, ten noorden zijn de landschapssporen veroorzaakt door de baron.