Treeswijk voorgevel

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Treeswijk hoeve

Herenhuis: Huize Treeswijk

Huize Treeswijk In 1828/1829 liet Mr. Van Velthoven, in 1811 President van de Rechtbank in Eerste Aanleg te Eindhoven, een nieuwe woning bouwen aan ‘den grooten weg der Eerste Klasse nr. 7’, de huidige Valkenswaardseweg in Neoclassistische stijl. Waarschijnlijk als eerbetoon aan zijn echtgenote noemde hij de villa Huize Treeswijk, deze naam was jarenlang op de voorgevel te zien maar momenteel alleen op de pilasters aan de ingang. Eind 18e eeuw, begin 19e eeuw wilde men in de bouwstijl terugkeren naar de kunst van de oude Grieken en Romeinen. Dat betekende een sobere bouwstijl zonder veel franje. Ook de driehoekige timpaan aan de voorgevel verwijst naar klassiek tempels. Het gebouw was oorspronkelijk blokvormig en opgebouwd in drie lagen met een afgeplat schilddak. De bouwlagen bestonden uit een ‘bel étage’ met eronder een souterrain en een bovenverdieping. Boven de bel étage was de naam met grote letters aangebracht. Rond 1914 liet baron van Oldenneel een flinke verbouwing uitvoeren omdat hij en zijn gezin er permanent wilde gaan wonen. Het aantal bouwlagen werd teruggebracht naar twee, waarbij de derde verdieping werd omgebouwd tot zolderverdieping en de naam Treeswijk verdween van de gevel. In de jaren daarna zijn aan beide zijden aanbouwsels gekomen. De voorgevel van het hoofdgebouw bestaat uit vier traveeën en een kroonlijst met Dorische fries voorzien van trigliefen. Boven de middelste twee traveeën, die een beetje naar voren uitsteken bevindt zich een timpaan waarin vensters zijn opgenomen, geflankeerd door een ‘oeil-de-boeuf’ (koeienoog). Verder zij aan de voorzijde twee beelden uit de Romeinsche mythologie te zien, opgesteld in een rondboognis. Aan de linkerzijde is Ceres uitgebeeld, godin van de akkerbouw en in het bijzonder het graan. In de Griekse mythologie werd zij Demeter genoemd. Aan de rechterzijde staat een beeld van Proserpina, dochter van Ceres, in Griekenland was haar naam Persiphone. Achter het huis ligt een park in de Engelse landschapsstijl uit het einde van de 19e eeuw. Het Rijksmonument omvat ook dit park.

Dubbele dienstwoning De dubbele dienstwoning aan de Valkenswaardseweg 16 en 18, dateert uit de tweede helft van de 19e eeuw, gebouwd in een ambachtelijk-traditionele stijl. De voorgevel van beide huizen is spiegelbeeldig opgezet, het woongedeelte met kamer, opkamer en woonkamer bevindt zich op de kop van de huizen. De schuifvensters hebben een vijfentwintig-ruitsverdeling met onderluiken, voorzien van geschilderde diabolo’s.

Treeswijkhoeve De Treeswijkhoeve op de Valkenswaardseweg nr. 14 stamt uit 1916 en was in oorsprong een ontginningsboerderij met een rieten dak en luiken met het diabolo-embleem. Het woongedeelte was aan het oostelijk uiteinde, in de stalruimte in het middendeel konden een vijftal koeien ondergebracht worden. Na onderdak geboden te hebben aan een pottenbakkerij en een architectenbureau is hier het restaurant ‘De Treeswijkhoeve’ gevestigd.




Werkmanshuizen

Voordat in 1917 baron van Oldenneel met zijn gezin permanent op Treeswijk ging wonen, werden er ook twee huizen voor het personeel gebouwd aan de overkant van Huize Treeswijk aan de Valkenswaardseweg 35 en 37. Op het huidige nummer 35 kwam het gezin van Jan Lodewijks en Cato Adriaans wonen. Jan was in dienst genomen als koetsier en later als chauffeur voor ‘den automobiel waarin meneer de baron graag rondreed’. De familie Lodewijks woonde in dit huis tot 1937, het jaar van overlijden van baron van Oldenneel.






Treeswijk hoeve