Tips

Uit Erfgoedwiki
Versie door Emil (Overleg | bijdragen) op 7 dec 2016 om 16:32

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Tips bij het invoeren van informatie in de wiki

Gebruik unieke pagina namen

Bij het maken van een pagina moet je een naam aan de pagina geven. Gebruik een unieke naam. Voorbeeld:
Niet: Romeinse waterput
Niet: Romeinse waterput Asten
Specifieker
Wel: Romeinse waterput achter Kerkstraat Asten
Want: er zijn wellicht (in de toekomst) meerdere Romeinse waterputten in Asten

Geen vreemde tekens in titel pagina

Als je een nieuwe wikipagina aanmaakt moet je deze een naam geven. Zet geen vreemde tekens in de namen van de pagina's want de naam wordt opgeslagen in een database. Databases zijn weinig intelligent, zij kennen vaak lang niet ieder teken. Dus geen (~!@#$%^&*()+?><":|}{])trema's, apostrophes, dubbele punten, schuine strepen ed. in de titel opnemen. Kopieer geen tekst uit een Wordbestand want Microsoft Word levert altijd wat code mee. Klik ook niet op Enter binnen het invoerveld van de titel. Hiermee hou je de database schoon en blijft de erfgoedwiki goed functioneren.

Kopieer en plak

Als u een tekst uit Microsoft Word kopieert en plakt, kunnen er opmaak problemen ontstaan, want Word gebruikt daarvoor eigen opmaakcode. Beter is het om de tekst onopgemaakt te plaatsen. Doe het volgende: kopieer de tekst uit Word naar het programmaatje Kladblok (Notepad). Kopieer het daarna uit Kladblok naar de wiki.

Pagina zonder kaart aanmaken

U maakt een nieuwe pagina (zonder kaart) aan door twee square brackets om een woord (of enkele woorden) te plaatsen [[woord]]. Sla de pagina op en klink op het [[woord]] en wiki vraagt of u een nieuwe pagina wil maken.

Opsomming

Voor een opsomming: gebruik * of zet onder elkaar met <BR> Wanneer je Shift ENTER gebruikt, krijg je een witregel ertussen. Wanneer je <BR> gebruikt, sluit de opsomming aan.

Maak verwijzingen

Voorbeeld: Maak een pagina met generieke informatie over een thema (streekboerderij) en verwijs naar deze pagina als je een specifieke boerderij beschrijft. Op deze manier hoef je niet op elke pagina uit te leggen wat een typische streekboerderij is.