Rinkveldsche Loop (Asten): verschil tussen versies

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(RINKVELDSCHE LOOP (ASTEN))
Regel 1: Regel 1:
'''RINKVELDSCHE LOOP (ASTEN)'''
+
'''RINKVELDS LOOP (ASTEN)'''
 +
 
 +
In 1870 moest de gemeente Asten, net als alle andere gemeenten, in kaart brengen welke waterlopen er door de gemeente stroomden. In een bijbehorend register moesten de kenmerken van elke waterloop beschreven worden. Een van de waterlopen is de '''Rinkvelds loop'''. De naar het buurtschap Rinkveld genoemde waterloop had een lengte van ruim anderhalve kilometer. De huidige sloot aan de zuidkant van de weg Rinkveld vormde een onderdeel van de loop.
 +
 
 +
[[Bestand:Rinkveldseloop1870.jpg|thumb|left|''De Rinkvelds Loop (blauwe lijn) in 1870. Rechtsonder perceel 1870 van M. v.d. Eijnden en linksboven perceel 167 van Martinus Joosten en consorten aan de Vlierdensche Aa.''.|630px]]
  
In 1870 moest de gemeente Asten, net als alle andere gemeenten, in kaart brengen welke waterlopen er door de gemeente stroomden. In een bijbehorend register moesten de kenmerken van elke waterloop beschreven worden. Een van de waterlopen is de '''Rinkveldsche loop'''. De naar het buurtschap Rinkveld genoemde waterloop had een lengte van ruim anderhalve kilometer. De huidige sloot aan de zuidkant van de weg Rinkveld vormde een onderdeel van de loop.
 
  
 
In de legger is te lezen: ''De Waterleiding genaamd de Rinkveldsloop aanvangende bij het Kloostereind, zuidelijke grens van het kadastraal perceel (Linker oever) Sectie C No. 1870 loopende door De Leizing en het Rinkveld en uitmondende in de Vlierdensche Aa, bij de noordelijke grens van het kadastraal perceel (regter oever) Sectie C No. 167, langs den regter oever gemeten, lang 1546 M.''
 
In de legger is te lezen: ''De Waterleiding genaamd de Rinkveldsloop aanvangende bij het Kloostereind, zuidelijke grens van het kadastraal perceel (Linker oever) Sectie C No. 1870 loopende door De Leizing en het Rinkveld en uitmondende in de Vlierdensche Aa, bij de noordelijke grens van het kadastraal perceel (regter oever) Sectie C No. 167, langs den regter oever gemeten, lang 1546 M.''
  
De ''Vlierdensche Aa'' is een toemalige benaming van de Astense Aa. Tussen de percelen 186 en 1423 bevond zich een houten duiker in de weg. Bruggen, vonders en schoren zijn er geen.
+
De ''Vlierdensche Aa'' is een toemalige benaming van de Astense Aa. Tussen de percelen 186 en 1423 bevond zich een houten duiker in de weg, Voordeldonk. Bruggen, vonders en schoren waren er over de loop.
  
  
Regel 15: Regel 18:
  
  
[[Categorie:KaartArtikel]][[Categorie:Asten]][[Categorie:Asten-buitengebied]][[Categorie:Waterloop]][[Categorie:Rinkveld]][[Categorie:Leizing]][[Categorie:Astense Aa]][[Categorie:Vlierdense Aa]][[Categorie:19de eeuw]]
+
[[Categorie:KaartArtikel]][[Categorie:Asten]][[Categorie:Asten-buitengebied]][[Categorie:Waterloop]][[Categorie:Waterbeheer]][[Categorie:Rinkveld]][[Categorie:Leizing]][[Categorie:Astense Aa]][[Categorie:Vlierdense Aa]][[Categorie:19de eeuw]]

Versie van 26 mrt 2018 om 20:24

RINKVELDS LOOP (ASTEN)

In 1870 moest de gemeente Asten, net als alle andere gemeenten, in kaart brengen welke waterlopen er door de gemeente stroomden. In een bijbehorend register moesten de kenmerken van elke waterloop beschreven worden. Een van de waterlopen is de Rinkvelds loop. De naar het buurtschap Rinkveld genoemde waterloop had een lengte van ruim anderhalve kilometer. De huidige sloot aan de zuidkant van de weg Rinkveld vormde een onderdeel van de loop.

De Rinkvelds Loop (blauwe lijn) in 1870. Rechtsonder perceel 1870 van M. v.d. Eijnden en linksboven perceel 167 van Martinus Joosten en consorten aan de Vlierdensche Aa..


In de legger is te lezen: De Waterleiding genaamd de Rinkveldsloop aanvangende bij het Kloostereind, zuidelijke grens van het kadastraal perceel (Linker oever) Sectie C No. 1870 loopende door De Leizing en het Rinkveld en uitmondende in de Vlierdensche Aa, bij de noordelijke grens van het kadastraal perceel (regter oever) Sectie C No. 167, langs den regter oever gemeten, lang 1546 M.

De Vlierdensche Aa is een toemalige benaming van de Astense Aa. Tussen de percelen 186 en 1423 bevond zich een houten duiker in de weg, Voordeldonk. Bruggen, vonders en schoren waren er over de loop.