R.K. H.H. Antonius en Brigidakerk, Netersel

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

R.K. H.H. Antonius en Brigidakerk, Netersel

Omdat de middeleeuwse kerk te klein werd, werd bouwde men in 1932 een nieuwe kerk in traditionalistische stijl naar een ontwerp van de architecten E. Heykants uit Erp en Van Laarschot uit Schiedam. Voor de bekostiging werd een beroep gedaan op het Antoniusfonds, dat als voorwaarde stelde dat Antonius medepatroon zou worden. In de Tweede Wereldoorlog, bij de bevrijding in 1944, werd de kerk zozeer verwoest, dat ze niet meer te herstellen was. Jarenlang werd eerst de school en later een houten barak als noodkerk gebruikt.

Bakstenen basiliek van architect C.G.G. Geenen uit 1950. Aan de achterzijde begraafplaats met heesters en solitairbomen. Aan de voorzijde kerkplein met hekwerk als erfscheiding. Het driebeukige kerkgebouw heeft een zuidtoren, een driezijdig gesloten koor en een aan de noordoostzijde aangebouwde lagere sacristie. Zuidtoren met drie geledingen, waterlijsten. Galmagaten en uurwerk Gemeentelijk monument. Twee klokken uit respectievelijk 1529 en 1530, gegoten door Caspar Moer. Interieur uit 15de, 18de, 19de en 20ste eeuw. Met kerkhof. Gemeentelijk monument

Onderdelen van de moderne St. Brigidakerk, welke zelf niet op de rijksmonumentenlijst werd geplaatst, staan wel op de rijksmonumentenlijst: een 15e eeuwse hardstenen doopvont (thans wijwatervat), indrukwekkend 15e eeuws houten kruisbeeld, houten beelden van Petrus en Paulus uit de 17e eeuw, vroeg 19e - of laat 18e eeuwse kruiswegstaties, olieverf op doek. Twee klokken, onderscheidenlijk in 1529 en 1530 gegoten door Jaspar Moer.

Aan de kerk was een bedevaart verbonden: Cultusobject: H. Antonius van Padua Datum: 13 juni (zondag na) Periode: 1932 - heden Locatie: Parochiekerk van de HH. Antonius van Padua en Brigida Adres: De Hoeve 4, 5534 AD Netersel Bisdom: 's-Hertogenbosch Samenvatting: De verering van Antonius van Padua is pas ontstaan na de bouw van de eerste H.H. Antonius en Brigidakerk in Netersel in 1932 en heeft al met al slechts een beperkt aantal pelgrims getrokken uit omliggende dorpen. In de jaren negentig van de 20e eeuw waren dat er nog maar enkele per jaar.