R.K. Begraafplaats St. Servatius, Borkel

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

R.K. Begraafplaats St. Servatius, Borkel

In 1836 werd besloten tot de bouw van één nieuwe kerk voor beide dorpen. Bouwpastoor was Gerardus Dobbelsteen. In 1845 werd de neogotische Sint-Servatiuskerk in Borkel ingewijd. In 1845 kregen Borkel en Schaft ook één centrale begraafplaats naast de kerk. De eerste die er werd begraven op 15 september 1845 was Theodorus Nollen.

De begraafplaats bestaat uit twee delen. Het oudste deel ligt links van de kerk. In de vijftiger jaren van de twintigste eeuw werden er naast eenvoudige eigentijdse graftekens, ook een mix van de oudere cementbetonnen graftekens en nieuwe glimmende granieten ‘golfjes’ geplaatst. Centraal een fraai gietijzeren kruis, dat als Calvarieberg fungeert. In de buurt ervan liggen de pastoors begraven. Ook het onopvallende grafmonument van pastoor Gerardus Dobbelsteen (1790 – 1861) is links van de kerk nog aanwezig - Gerardus werd geboren in Heeswijk, werd boer, trouwde in 1814 met Anna Maria Vermeulen en kreeg vier kinderen, waarvan twee zoons de volwassenheid bereikten. Toen zijn vrouw in 1819 overleed, besloot Gerardus een andere roeping te volgen. Hij werd in 1828 in Munster tot priester gewijd en werd in 1831 kapelaan in Woensel.

Zijn twee zoons volgden hun vader in het priesterambt. In 1840 werd Gerardus benoemd tot pastoor in Borkel & Schaft, waar hij een kerk met pastorie liet bouwen en het kerkhof liet aanleggen, waar hij zelf in 1861 werd begraven. Op 2 juli 1839 stroomde de kerk in Heeswijk vol om getuige te zijn van de speciale mis, die werd opgedragen door drie priesters: t.w. vader Gerardus Dobbelsteen en zijn twee priesterzonen Joannes en Adri.

In 1882 werd een muur langs het kerkhof gezet. Als het kerkhof eind jaren zestig bijna vol was, werd er gesproken over de aanleg van een nieuwe begraafplaats elders. Uiteindelijk werd gekozen voor zowel het drastisch ruimen maar ook, in 1987, voor een uitbreiding van het parochiële kerkhof rechtsaf bij het toegangspad naar de kerk.

Tegen de muur van de kerk werd het oude grafkruis van pastoor Dobbelsteen opgehangen met daaronder de namen van de opeenvolgende pastoors van deze parochie. Verder zijn de naamplaatjes van personen, waarvan de graven opgeruimd zijn, opgehangen op een zogenaamde plaquette. Het nieuwe deel van de begraafplaats werd rechts van de kerk aangelegd. Het H.-Hartbeeld stond aanvankelijk op het plein (vroeger H. Hartplein, nu Mgr. Kuijpersplein). Er werd een absouteplaats met een gietijzeren kruis ingericht.