Pastorie Someren-Eind

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Pastorie aan de Nieuwendijk te Someren-Eind

Pastorie Someren Eind

In 1868 werd pastoor Johannes Sebastianus van den Eijnde in de parochie van de H. Lambertus te Someren-Dorp benoemd. Hij vond spoedig zijn parochie te groot en na acht jaar praten en schrijven kreeg hij toestemming van het bisdom om een nieuwe parochie te stichten. Op 21-04-1877 werd toestemming tot bouw van een kerk verleend en op 30-06-1877 volgde het definitieve besluit zodat op 15-12-1878 de kerk in gebruik genomen kon worden. Eerste pastoor was Theodorus Ludovicus van den Eijnde broer van de pastoor van Someren-Dorp. De kerk werd op 1-03-1958 vervangen door een nieuwe kerk en toren. Deze kerk werd in 2013 gesloopt en in het nieuw gebouwde gemeenschapshuis is een gebedsruimte ingericht.

0216Pastorie Someren-Eind02.JPG
De pastorie uit 1878 werd door pastoor Arts vervangen. Aan de Nieuwendijk 37 5712 EJ Someren-Eind werd in 1931 op perceel sectie C, no 1517. groot ongeveer 2.430 m2 het huidige gebouw opgericht. De bouwvergunning werd door het college van B&W verleend op 24 augustus 1931 onder nr.26/3a t.n.v. R.K.-Kerkbestuur Someren-Eind. De bouwkosten bedroegen ƒ 22.000,==. Architect was de heer F.J. Vervest Boschdijk 50 Eindhoven.

De pastorie is gebouwd in de vorm van een villa met een siertuin rondom die aan de straatzijde deels wordt afgesloten door een bakstenen muur en deels met een ligusterhaag. De siertuin achter is zeer groot met in het midden een grote rode beuk. Het bakstenen pand heeft een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder met geglazuurde oud Hollandse pannen gedekte, haaks op elkaar staande zadeldaken. Brede dakkapel, bakgoot. De voorgevel heeft in het midden een monumentale dubbele rondboogdeur met glas-in-lood omlijsting, siermetselwerk onder halfronde betonnen luifel. Rechts een hardstenen brievenbus. Rechts van de toegangsdeur een rechthoekige erker met gekoppelde vensters, glas-in-lood bovenlichten en geglazuurde onderdorpels. Links driedubbel gekoppeld venster met dito bovenlichten. Op de verdieping dito vensters met horizontaal gedeelde bovenlichten met glas-in-lood. In de topgevel twee kleine zolderlichten. De topgevel heeft een daklijst van siermetselwerk.

Het pand is architectuurhistorisch van waarde vanwege het bouwtype en vanwege de gaafheid van de hoofdvorm en detaillering.