Pastorie Hoofdstraat 35, Best

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Pastorie Hoofdstraat 35

Hoofdstraat35pastorie.jpg
Pastorie bij de R.K. kerk H. Odulphus, gebouwd in 1856 en 1911 en toont Ambachtelijk Traditionele vormen. Ontwerp van architect K. Weber.

Beschrijving

Pastorie uit 1856 en 1911 is gedeeltelijk ouder dan de kerk. De pastorie heeft twee bouwlagen onder drie naast elkaar gelegen schilddaken. Het oudste gedeelte uit 1856, ligt onder het middelste schilddak. Dit bestaat uit vijf traveeën. In 1911 vond een uitbreiding plaats aan beide zijkanten van de pastorie met een vleugel van twee traveeën breed. De bakstenen gevels hebben natuurstenen speklagen ter hoogte van de boven en onderkant van de vensters. De voor- en achteringang hebben een classicistische hardstenen omlijsting, aan de voorkant met voluten. De dubbele deuren zijn voorzien van smeedijzeren roosters. In het dak boven de hoofdingang een gemetselde topgevel met kleine drietrap bekroning met siersmeedwerk. De bakstenen gevels zijn gemetseld in kruisverband. Het oudste gedeelte van de pastorie heeft handgevormde stenen. De muuropeningen zijn getoogd, ze zijn voorzien van kruisvormige schuifvensters. Aan de voorkant van de rechter zijvleugel, op de begane grond twee blindvensters. Het huis heeft rondom een hardstenen plint en onder het dak een gemetseld fries met houten kroonlijst. Uitzondering hierop vormt de achtergevel met een geprofileerd gepleisterd fries. In de linker zijvleugel bevinden zich naast de keuken en toegang naar de kerk de dienstvertrekken, met een eigen toegang vanaf straat en kerkplein. In het huis een zwart marmeren gangvloer met centraal een wit stervormige versiering. Fraaie stucplafonds met zwaar geprofileerde lijsten in achterkamer, met klein koepelgewelf en in voorkamer met gebeeldhouwde versiering, geheel geschilderd in pasteltinten. Drie marmeren schoorsteenmantels. In het trappenhuis houten bordestrappen met leuningwrong en kuipstukken. De bovenverdieping is bij het trappenhuis afsluitbaar met twee grote dubbele paneeldeuren. Imitatie hout-schilderwerk op verdieping. Twee kelders, de oudste met een gemetseld tongewelf met wijnnissen.
PastorieBest.jpg

Waardering De pastorie is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de pastorie. Zij heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en de sobere detaillering. Het gebouw heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere betekenis door de situering naast de kerk, nauw verbonden met de ontwikkeling/uitbreiding van het kerkdorp. Het gebouw is in- en uitwendig gaaf bewaard gebleven.