Oude Postkantoor - Leenderweg

Uit Erfgoedwiki
Versie door Admin (Overleg | bijdragen) op 19 mrt 2015 om 16:19

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Oude Postkantoor – Leenderweg

In het najaar van 1891 besloot het college van Valkenswaard in grote voortvarendheid tot het bouwen van een postkantoor ‘noodzakelijk en in het belang van de bevolking…’. De inspecteur der Posterijen in Breda gaf het college te verstaan, dat de posterijen wel belangstelling hadden voor de vestiging van een filiaal, maar dat de gemeente zelf een gebouw ter beschikking moest stellen. Uiteraard ging het om een gebouw dat aan de vereisten voldeed. Om zeker te zijn dat de juiste keuzes gemaakt werden, stuurde de Inspecteur zelfs 3 modeltekeningen mee. Eén voor een gebouw aan beide zijden ingesloten door andere panden, één voor een gebouw dat aan een zijde begrensd was door een ander pand en één dat volkomen vrij stond.

In de gemeenteraadsvergadering van 21 december 1891 werd besloten tot de aankoop van de voormalige woning en tuin van burgemeester J. van Best voor het ‘zachte’ prijsje van ƒ 2.500,-. Voor wie mocht denken dat het om een onderonsje van enkele Valkenswaardse notabelen is geweest, leze er de notulen van de raadsvergadering op na: ‘Wijders komt ons de koopprijs niet te hoog voor, terwijl door het opruimen van een oud onooglijk huis en het stichten van een fraai gebouw de gemeente veel in aanzien zal winnen en voor het publiek niet geriefelijk geplaatst kan worden’. Na de openbare aanbesteding van de bouw van ‘het Postkantoor met Directeurswoning, Bergplaatsen en bijbehorende werken’ werd de opdracht gegund aan de Valkenswaardse aannemer J.F. Van Dooren voor de prijs van ƒ 8.293,-.

Op 15 november 1892 werd het pand opgeleverd en op 1 februari 1893 gingen de deuren van het postkantoor open. Voor de huur werd jaarlijks ƒ 525,- betaald door de Rijksoverheid. Na enkele verbouwingen in 1901 en 1908 werd het gebouw in 1920 voor ƒ 35.000,- aan het Staatsbedrijf der PTT verkocht. Het pand werd in 1975 afgebroken. De ondergrond vormt anno 2010 een deel van het Gele Reijersplein.

Het Gele Reijersplein werd vernoemd naar de Carnavalsvereniging ‘de Gele Rijers’ die elk jaar op de zondag van de grote carnavalsoptocht daar, tegenover hun ‘voormalige clubhuis’ (nu restaurant Normandie), bijeen kwam om zich op te stellen in de formatie waarmee ze zich in de carnavalsstoet gingen presenteren.