Oud-Beysterveld

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Oud-Beysterveld


Inleiding

Het kasteel Oud-Beysterveld in Oirschot is gelegen aan de Montfoortlaan 12, in het oude buurtschap Notel. Het huidige hoofdgebouw van het kasteel stamt uit 1775. Het is gebouwd in opdracht van baron R. Sweerts de Landas, heer van Oirschot. Het kasteel Oud-bijsterveld verving het adellijk slot die op dezelfde plek gestaan heeft. Van dit kasteel is ook een vroege tekening, van een onbekende datum, bewaard gebleven. Voor de bouw van het kasteel is sloopmateriaal van kasteel Ten Bergh in Spoordonk gebruikt.


Oorsprong

Er is vrij weinig bekend over de vroege geschiedenis van kasteel Oud-Bijsterveld. De vroegste vermelding van een bezit genaamd Bijsterveld staat in het “Latijnsboek”, het leenboek van hertog Jan III, opgetekend vanaf 1312. Wat er daarna met het goed is gebeurd, is in het duister van de geschiedenis gehuld; de twee bronnen het “Stootboek” en het “Spechtboek” zijn niet eenduidig over de opvolging van eigenaren. Beide bronnen maken wel melding van “’t goet te Bijsterveld”. In een daaropvolgende beschrijving worden manschappen en achterlenen genoemd. Bijsterveld was dus behalve een leenhoeve ook een leenhof met eigen leenmannen, vier in getal. In latere tijden werd het aantal, waarschijnlijk door splitsing, groter. Vanaf 1542 was het goed in handen van verschillende leden van het bekende geslacht Merode dat ook verschillende half-heren van Oirschot leverde. De aard van het oude goed Bijsterveld wordt uit deze documenten niet duidelijk. Waarschijnlijk was het een omvangrijke hoeve waarvan op den duur delen in de vorm van lenen afsplitsten zodat Bijsterveld ook een leenhofje werd.

Toen in 1856 het landgoed Oud-Bijsterveld werd verkocht omvatte het onder andere een: herenhuis, koetshuis, stalling, wagenhuis, tuinmanswoning, schuur, lanen en dreven met geboomte, bossen, Engelse plantsoenen, waterpartijen, boomgaarden, moes-, en broeituinen en wei- en bouwlanden.


Verschillende eigenaren

In het jaar 1831 verkocht de familie het kasteel aan de missionarissen Fils de Marie. Door de jaren heen heeft het kasteel verschillende eigenaren en functies gehad. In het jaar 1868 heeft er een Franse school in het gebouw gevestigd gezeten. Deze heeft daar 14 jaar gezeten. In 1903 kwamen er paters in het kasteel wonen die gevlucht waren uit Frankrijk. Zij zorgden ervoor dat het gebouw vergroot werd in de stijl van het oude gebouw. Later werd er ook een moderne vleugel aangebouwd. De Montfortanen gebruikten het kasteel als opleidingscentrum voor priester- en broedermissionarissen. De paters Montfortanen zijn van 1903 tot 2009 eigenaar geweest van het goed Oud-Bijsterveld.


Tegenwoordig

Het gebouw is gelegen in een park met oud geboomte, onder andere twee majestueuze beuken. In het park ligt ook de begraafplaats van het oude klooster. Van het kasteel Oud-Beijsterveld bleef het hoofdgebouw met deftige gevel uit 1775 bewaard, maar dan wel als uitgangspunt van een nieuw gebouwd missionarissenklooster. Het kasteel heeft een gedenksteen in de achtergevel met daarom het familiewapen van de familie Sweerts de Landas. In 2005 werden er met de Montfortanen gesprekken gevoerd over het geven van een andere functie omdat het klooster werd opgeheven. Tegenwoordig is het gebouw in gebruik als zorgcentrum en wooncomplex. Het park eromheen is openbaar toegankelijk.


Oud-Beysterveld.png