Fietsroute: Mortels ommetje

Uit Erfgoedwiki
(Doorverwezen vanaf Mortels ommetje)
Ga naar: navigatie, zoeken

Mortels ommetje

Brabantse fietsroute van 22,5 of 25 kilometer

De Mortel. De Oude Helmondseweg is een van de prachtige onverharde paden die door het dromerige landschap van De Mortel kronkelen in de Brabantse fietsroute Mortels Ommetje.

De route start op de parkeerplaats naast de kerk van De Mortel. Om te vertrekken slaat u linksaf de Sint Antoniusstraat in. Neem de tweede weg links, dit is de Sprenkstraat. U volgt deze weg die overgaat in een fietspad de Truttensteeg genaamd. U komt op een kruising met de verharde weg Heikampseweg. Steek deze over en blijf het fietspad volgen tot dit eindigt bij de verharde weg De Bleek. Sla hier rechtsaf De Bleek op. Neem dan de eerste weg links, de Leeuwerikweg op. Volg deze tot de T-splitsing met de Bakelseweg en sla hier rechtsaf de Bakelseweg op. Ga dan de tweede weg links de Rector De Vethstraat in. Neem vanuit hier de eerste weg rechts de Vossenheuvel in. Volg deze tot de T-splitsing met de Renseweg en sla dan rechtsaf de Renseweg op. Ga vrijwel meteen linksaf de Koolhof op. Negeer hier de hofjes aan weerszijden van de weg met de naam Koolhof en blijf de weg volgen tot deze eindigt in een T-splitsing met de Sint Antoniusstraat. Ga hier links richting Gemert. Neem de eerste weg rechts de Paashoefsedijk op die overgaat in een onverhard pad. Volg de weg met de bocht mee naar rechts tot hij eindigt in een T-splitsing met de Leemskuilenweg. Sla hier linksaf. Op de Leemskuilenweg neem de eerste links de Breemhorstsedijk op. Sla dan het eerste pad links in, het Breewater. U komt op een T-splitsing met het pad Den Hoek en slaat rechtsaf. U fietst tot de T-splitsing, de dwarsbalk van de T heet ook Den Hoek en slaat linksaf. U komt op de T-splitsing met de weg Rooye Hoefsedijk en slaat rechtsaf. Sla de eerste verharde weg (u komt eerst nog een onverhard pad tegen) rechts in , u bent nu op de Reijseweg. Volg deze weg tot het eind in een T-splitsing met de Breemhorstsedijk, ga hier rechtsaf. De weg neemt een bocht naar links, een onverhard fietspad gaat rechtdoor, ga rechtdoor het fietspad op. Ga de eerste weg links de Hanekamseweg op. Volg deze weg, u komt een kruising tegen met de Doctor de Quayweg steek deze rechtdoor over de Reebos op. Aan het eind van de Reebos komt u op een T-splitsing met de Heikampseweg, sla hier linksaf, de naam van de weg gaat over in de Patrijsweg. Volg deze weg tot de kruising met de Ontginningsweg. Op dit punt aangekomen kunt u ervoor kiezen om de verkorte route te nemen. U slaat dan 2,5 kilometer aan zandpaden over, deze zijn niet altijd in goede conditie. Kiest u hiervoor ga dan naar het kopje kortsluiting onderaan de tekst.

Wilt u de route onverkort vervolgen sla dan rechtsaf de Ontginningsweg op en meteen links de Zwartewaterweg op. U komt aan het einde van de weg een T-splitsing met de Fazantweg tegen, ga hier rechts. U komt aan het einde van de weg op een vijfsprong van paden, neem de meest rechtse Langs de Palen. Bij de vijfsprong zie u ook een van de grenspalen die vroeger de gemeentes Gemert en bakel van elkaar scheidden. Neem de eerste weg rechts, de Venrayseweg op. Neem de eerste verharde weg links de Nachtegaallaan op. (voor de Nachtegaallaan passeert u aan uw linkerkant twee oprittenm, waarvan er een overgaat in een onverhard pad.) Ga de eerste weg links de Hertebosscheweg op. Neem dan de eerste rechts, een fietspad aan de rand van het bos. Het fietspad eindigt op een T-splitsing, sla rechtsaf De Bleek op. Sla dan de eerste weg links de Koekoekweg op. Na een bocht naar links slaat u de eerste rechtsaf, het bospad Hoogen Aarleseweg op. U fietst in het natuurgebied Stippelberg. U komt uit op de doorgaande weg Bakelseweg, steek deze over en ga links het fietspad behorend bij de Bakelseweg op. Neem dan de eerste weg rechts de Hemelsbleekweg op, volg deze via een scherpe bocht naar rechts als het overgaat in een grindpad. Het pad eindigt in een T-splitsing met de weg Milschot, ga hier links. Sla bij de eerste weg rechts de Oude Helmondseweg in die overgaat in een onverhard pad en dan uiteindelijk weer overgaat in de verharde weg de Kromstraat. Deze eindigt in een T-splitsing met de weg Boekent/Zandstraat. U staat nu bij het gehucht Boekent. Sla hier rechtsaf. De weg gaat over in de Sint Antoniusstraat, volg deze weg tot bij de kerk en u bent weer bij het beginpunt van uw route.

Kortsluiting

Wilt u uw weg verkorten sla dan rechtsaf de Ontginningsweg in en sla meteen weer rechts om op de Ontginningsweg te blijven. Volg de weg met de bocht mee naar rechts, negeer de rechtdoorgaande Venraysedijk en u komt bij een kruising met de Venraysedijk, die u weer negeert, rechtdoor oversteekt en uitkomt op de Nachtegaallaan. Ga de eerste weg links de Hertebosscheweg op. Neem dan de eerste rechts, een fietspad aan de rand van het bos. Het fietspad eindigt op een T-splitsing, sla rechtsaf De Bleek op. Sla dan de eerste weg links de Koekoekweg op. Na een bocht naar links slaat u de eerste rechtsaf, het bospad Hoogen Aarleseweg op. U fietst in het natuurgebied Stippelberg.U komt uit op de doorgaande weg Bakelseweg, steek deze over en ga links het fietspad behorend bij de Bakelseweg op. Neem dan de eerste weg rechts de Hemelsbleekweg op, volg deze via een scherpe bocht naar rechts als het overgaat in een grindpad. Het pad eindigt in een T-splitsing met de weg Milschot, ga hier links. Sla bij de eerste weg rechts de Oude Helmondseweg in die overgaat in een onverhard pad en dan uiteindelijk weer overgaat in de verharde weg de Kromstraat. Deze eindigt in een T-splitsing met de weg Boekent/Zandstraat. U staat nu bij het gehucht Boekent. Sla hier rechtsaf. De weg gaat over in de Sint Antoniusstraat, volg deze weg tot bij de kerk en u bent weer bij het beginpunt van uw route.