Monument oorlogsslachtoffers Budel-Dorplein

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Monument oorlogsslachtoffers Budel-Dorplein

In Budel-Dorplein bevindt zich achter de kerk een monument ter nagedachtenis van de zes personen, die op dinsdag vijf september 1944 in Dorplein door de Duitse SS werden vermoord. Op de plaats van de oude "Kerkkuil" werden op 3 september 1947 de vermoorde (verzets)mensen in een Eregraf ter ruste gelegd.

Herdenkingsmonument Tweede Wereldoorlog: vijver met ceramisch beeld, vrouwenfiguur met duif en bloementak, 1949 Cultuurhistorisch en sociaal-historisch belang, gebied van bijzondere waarde. Het in Budel-Dorplein (gemeente Cranendonck) bestaat uit zes hardstenen grafzerken met daarop een tekst in reliëf. De stenen zijn geplaatst in een perkje van witte kiezelsteen. Voor het monument is een klassiek vormgegeven vrouwenfiguur op een sokkel geplaatst. In haar rechterhand houdt zij de vredesduif, in de linkerhand een bloem. De tekst op de sokkel luidt: 'IN DE VRIJHEIDSSTRIJD DOOR DE DUITSCHE SS OMGEBRACHT OP 5-9-1944.'

Oorlogsmonument.jpg

Afbeelding: Monument oorlogsslachtoffers Dorplein (maart 2011)

De duif staat symbool voor vrede. Sinds Noach een duif liet uitvliegen om te verkennen of de wereld, na de grote vloed, weer bewoonbaar was, is de duif een symbool geworden voor goede tijdingen. Met goede tijdingen wordt meestal het begin van de vrede bedoeld. De grafzerken bevinden zich op het kerkhof, gelegen aan de Hoofdstraat te Budel-Dorplein (gemeente Cranendonck).

Voor wie meer wil lezen: zie daarvoor artikel "Nieuwe bomen bij plaats moorden in de Peel en Theo Stevenslaan in plaats van Antoon Stevenslaan" in: Aa-kroniek 21 (2002) nummer 3.