Molen De Beer in Gemert: verschil tussen versies

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met '= Molen De Beer in Gemert = Zo ongeveer op de plaats van cultuurhuis De Eendracht stond vroeger een forse bakstenen windmolen met de naam De Beer. De molen werd ge...')
 
(geen verschil)

Huidige versie van 20 aug 2017 om 10:28

Molen De Beer in Gemert

Zo ongeveer op de plaats van cultuurhuis De Eendracht stond vroeger een forse bakstenen windmolen met de naam De Beer. De molen werd gebruikt als korenmolen, maar in de 19de eeuw vooral voor boekweit.

De molen werd kort na 1331 gebouwd door Diederik III, heer van Gemert. De molen was omgeven door een gracht, die in 1832 nog deels bestond. Door de geschillen met de Duitse Orde was Diederik genoodzaakt de molen in 1364, samen met zijn watermolen, te verkopen aan de Commanderij Gemert van de Duitse Orde, die eigenaar bleef tot haar opheffing in de Franse tijd. De orde verpachte de molen steeds voor perioden van 6 of 12 jaar. Bekende molenaarsfamilies waren Penninx, Kievits en Van Heeswijk.

Bij het opheffen van de Duitse Orde werden de bezittingen genationaliseerd en beheerd door de Domeinen. In 1833 kocht Adriaan van Riemsdijk de goederen van de Duitse Orde in Gemert, inclusief de molen. In 1881 werd de molen gesloopt, waarvoor buskruit gebruikt moest worden. Op de plaats van de molen werd in 1914 melkfabriek De Eendracht gebouwd. Weer later werd de voormalige melkfabriek verbouwd tot het Gemertse cultuurhuis, dat de naam De Eendracht heeft overgenomen.