Leende, Oosterik

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Leende, Oosterik

Oosterik is in hoofdzaak een akkerrandnederzetting met zo’n 25 boerderijen en huizen gegroepeerd over 750 meter langs de Oosterikstraat en nog enkele langs de Oosterikkerdijk die naar een oude voorde, later brug over de Leender A leidt. Aan de westzijde ligt het grote openakkergebied van Leende, aan de oostzijde liggen nog wat omheinde akkers en dan volgt het beekdal.

De bebouwing van Oosterik is na branden in 1925, 27 en 28 geheel vernieuwd, maar veel oudere bomen zijn wel bewaard gebleven. Oostrik is een van de drie oude hertgangen van Leende en dus een der oudst bewoonde plaatsen van Leende. Het wegenbeloop is zeer kenmerkend voor een oude nederzetting. Speciaal het pleintje voor het Brouwershuis duidt daarop. Bij een inventarisatie van monumenten in Leende in 1990 wordt opgemerkt dat de "aankleding" van het pleintje wellicht nader aandacht zou kunnen krijgen om de authenticiteit meer te benadrukken. De gemeente Heeze-Leende ziet Oostrik als een belangrijk cultuurhistorisch ensemble.

Volgens J. Coenen wordt Oostrik voor het eerst vermeld in 1410 als Oesterwijc. Er zijn nog talloze andere schrijfwijzen voor de weg over de rivier naar Oostrik, zoals Oesterrijckerdijck, Oesterick en Oisterwyckschestraet. De oudste schrijfwijzen komen sterk overeen met de huidige plaatsnaam Oisterwijk bij Tilburg. De betekenis van de gehuchtnaam is identiek. "Oister" of "oester" wijst op een oostelijke ligging. De benaming "wijk" wijst op een nederzetting. Oostrik betekent dus een oostelijk gelegen nederzetting.