Landhuis Vorsel Bladel

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Landhuis Vorsel te Bladel

Op het landgoed Ten Vorsel stond in 1816 een “heeren huizinge”, dat afbrandde. Mogelijk stond het herbouwde huis vlak aan de beek, kadastraal D327. In de ondergrond moeten sporen nog aanwezig zijn. In directe omgeving nog sloten die worden gehouden voor restanten grachten.

Op 19 augustus 1798 trouwt Johanna de Back met Robinet de Villeval (Namen). Samen gaan zij wonen op het Hoeveneind. Deze geboren Fransman dient het grootste deel van zijn leven in het leger. Bij de reorganisatie van het Staatse leger, na het totstandkomen van de Bataafse Republiek, ziet hij af van een militaire functie. Dit uit sympathie met de stadhouder. Robinet de Villeval was eerder gehuwd met Maria Margaretha Florentina de Bock. Uit dit huwelijk zijn er vier kinderen. Op 18 januari 1806 komt Johanna te overlijden op wat bekend is gaan staan als het kasteel van Ten Vorsel. De uitgebreide inventaris van goederen die opgemaakt wordt bij haar overlijden geeft de indruk van een huishouden levend in buitengewone welvaart. Haar goederen bestaan uit een uitgebreide hoeveelheid huisraad, garderobe, tafel- en beddengoed, tal van zilveren en gouden voorwerpen, porselein, schilderijen, een bibliotheek en zo meer. Erfgenamen zijn de kinderen van George de Back. Robinet de Villeval heeft het vruchtgebruik.

Op maandag 8 april 1816, daags na Palmzondag en tijdens de jaarmarkt in Bladel, raakt de hoeve bewoond door Cornelis Aarts in lichterlaaie. De brand slaat over naar de hoeve van de weduwe Johannes Timmermans, de hoeve van Johannes van Eijck inclusief de diverse bijgebouwen. Ten laatste verdwijnt in de vlammen het buiten van de heer Robinet de Villeval, genaamd het huis te Vorsel, een “heeren huizinge” De totale schade wordt geschat op f25.000 tot f30.000. Robinet vraagt ontslag aan als vrederechter van het kanton Hilvarenbeek onder toekenning van een jaarlijks pensioen. Een en ander geschiedt op 19 april 1817, evenals het toekennen op zijn verzoek van de eretitel van majoor. In 1829 overlijdt hij in Hilvarenbeek.