Kortgevelboerderij: verschil tussen versies

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'De kortgevelboerderij is een ontwikkeling vanuit het hallehuis. Bij sommige hallehuizen, zeker bij de grotere bedrijven, was voor de opslag van de oogst een afzonde...')
 
 
Regel 1: Regel 1:
De kortgevelboerderij is een ontwikkeling vanuit het hallehuis.
+
De kortgevelboerderij is een ontwikkeling vanuit het [[hallenhuis]].
Bij sommige hallehuizen, zeker bij de grotere bedrijven, was voor de opslag van de oogst een afzonderlijke losstaande schuur aanwezig, waarin ook de dorsvloer een plaats had. Bij kleinere bedrijven ontbrak zo’n schuur veelal. Een opvallende verandering in de bouw van boerderijen trad op door alsnog een schuur te bouwen, maar deze vast aan de boerderij te bouwen. Het hallehuis werd een stuk langer en het nieuwe stuk kreeg de functie van schuur. Daar werd voortaan de oogst opgeslagen en ook de dorsvloer werd er aangelegd.  
+
Bij sommige hallenhuizen, zeker bij de grotere bedrijven, was voor de opslag van de oogst een afzonderlijke losstaande schuur aanwezig, waarin ook de dorsvloer een plaats had. Bij kleinere bedrijven ontbrak zo’n schuur veelal. Een opvallende verandering in de bouw van boerderijen trad op door alsnog een schuur te bouwen, maar deze vast aan de boerderij te bouwen. Het hallenhuis werd een stuk langer en het nieuwe stuk kreeg de functie van schuur. Daar werd voortaan de oogst opgeslagen en ook de dorsvloer werd er aangelegd.  
 
Vanaf dat moment heeft de boerderij niet alleen een woon- en een stalfunctie, maar werd ook de schuur onder hetzelfde dak geplaatst.
 
Vanaf dat moment heeft de boerderij niet alleen een woon- en een stalfunctie, maar werd ook de schuur onder hetzelfde dak geplaatst.
De wijziging kon optreden omdat inmiddels in veel hallehuizen de toegang tot de potstal was verplaatst van de korte gevel naar de lange gevel. Ook de toegang tot het nieuwe schuurgedeelte werd in diezelfde lange gevel aangebracht. Naast een lage, brede staldeur zien we in de kortgevelboerderij ook een hoge brede schuurdeur. Door deze uitbreiding nam de lengte van de boerderij met een flink stuk toe.
+
De wijziging kon optreden omdat inmiddels in veel hallenhuizen de toegang tot de potstal was verplaatst van de korte gevel naar de lange gevel. Ook de toegang tot het nieuwe schuurgedeelte werd in diezelfde lange gevel aangebracht. Naast een lage, brede staldeur zien we in de kortgevelboerderij ook een hoge brede schuurdeur. Door deze uitbreiding nam de lengte van de boerderij met een flink stuk toe.
 
[[Categorie:boerderij]]
 
[[Categorie:boerderij]]

Huidige versie van 17 nov 2016 om 20:20

De kortgevelboerderij is een ontwikkeling vanuit het hallenhuis. Bij sommige hallenhuizen, zeker bij de grotere bedrijven, was voor de opslag van de oogst een afzonderlijke losstaande schuur aanwezig, waarin ook de dorsvloer een plaats had. Bij kleinere bedrijven ontbrak zo’n schuur veelal. Een opvallende verandering in de bouw van boerderijen trad op door alsnog een schuur te bouwen, maar deze vast aan de boerderij te bouwen. Het hallenhuis werd een stuk langer en het nieuwe stuk kreeg de functie van schuur. Daar werd voortaan de oogst opgeslagen en ook de dorsvloer werd er aangelegd. Vanaf dat moment heeft de boerderij niet alleen een woon- en een stalfunctie, maar werd ook de schuur onder hetzelfde dak geplaatst. De wijziging kon optreden omdat inmiddels in veel hallenhuizen de toegang tot de potstal was verplaatst van de korte gevel naar de lange gevel. Ook de toegang tot het nieuwe schuurgedeelte werd in diezelfde lange gevel aangebracht. Naast een lage, brede staldeur zien we in de kortgevelboerderij ook een hoge brede schuurdeur. Door deze uitbreiding nam de lengte van de boerderij met een flink stuk toe.