Kloosterbegraafplaats zusters Fransiscanessen Oirschot

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Kloosterbegraafplaats zusters Fransiscanessen Oirschot

In 1845 kregen de zusters een eigen begraafplaats. De stoffelijke resten van de nonnen op het parochiekerkhof werden naar de nieuwe kloosterbegraafplaats overgebracht. Er vonden in later jaren diverse uitbreidingen plaats, in 1871, in 1908 en tenslotte in 1964. Aanvankelijk was er slechts een Calvariegroep, een kruisbeeld met aan weerszijden Maria en Johannes:

‘Deze sobere opzet paste bij de tijdsgeest, het was een teken van onthechting. Alleen in het kloosterarchief waren de individuele graven terug te vinden. Pas veel later, ca. 1975 verschenen de uniforme grijze kruisjes. De begraafplaats is in twee delen verdeeld; een middenpad voert naar de Calvariegroep en aan beide zijden van het pad staan de kruisjes in het gelid opgesteld. De begraafplaats wordt niet verder uitgebreid, maar men hergebruikt de grafplaatsen. Op veel kruisjes staat nog maar één naam, maar omdat men achteraan, het oudste deel, begint met herbegraven, zijn daar kruisjes met twee, drie en soms zelfs al vier namen. Op de oudste stenen staat de naam nog ingegrift, maar na hergebruik wordt op de dwarsarm van het kruis een marmerem plaat geschroefd, waarop de namen staan. Alleen de zusternaam wordt vermeld en geboorte- en sterfjaar.’

Op de kloosterbegraafplaats liggen begraven de zusters van het Moederhuis klooster Nazareth, van het Hof van Solms (= voormalig Franciscushof) en de zusters van het voormalige Sint Jorisgasthuis, nu Bejaardenhuis Sint Joris. Daarnaast zijn er nog enkele priesters begraven en de zusters van de communiteit uit Leeuwen (Gld), waar deze orde ook een klooster heeft. In totaal liggen er zo’n 500 personen begraven. De kloosterbegraafplaats is open voor bezoek.