Hooge Mierde Kerkstraat

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Hooge Mierde Kerkstraat

In 1830 een straat met daarlangs met behoorlijke afstanden 10 boerderijen. Deze Kerkstraat loopt noordwestwaarts naar de kerk van Hooge Mierde en buigt dan naar het westen. Aan dat stuk nog 15 boerderijen en de schuurkerk. De oude parochiekerk staat wat afzijdig in de akker, met de school er naast. Uit deze nederzetting is het moderne dorp Hooge Mierde gegroeid dat het centrum bij het Myrthaplein heeft en een flinke woonwijk achter de kerk op de akker.

Deze kern is wat langer een statisch geheel gebleven. Het kende weinig of geen burgers of notabelen, behalve de onderwijzer en de pastoor. Hierdoor heeft het langer geduurd voordat er van enige burgerwoningen sprake was. De eerste golf van modernisering werd doorgevoerd, evenals in Lage Mierde, met komst van de Boerenleenbank. De ontwikkeling liep parallel aan die van Lage Mierde. De eerste “uitbreiding” onstond in de huidige St. Cornelisstraat. Daar werden na de Eerste Wereldoorlog de eerste burgerwoningen gebouwd. Wel was er in het midden van de 19e eeuw ter hoogte van St. Cornelisstraat 14 een molen opgericht en aan het einde van de 19e eeuw een molenhuis (nu nummer 12). In de jaren ’30 onstonden verspreid in het dorp “sigarenmakerswoningen”. Dit waren vrijstaande huizen, meestal met een “franse kap”, gebouwd door sigarenmakers. Zij waren de eerste inwoners met een vast inkomen en konden hierdoor in aanmerking komen voor een hypotheek van de Boerenleenbank. Voorbeelden hiervan staan aan de Smidsstraat 8, de Gagel 3 en Hoogstraat 5 en 7. Aan de huidige Gagel ontstonden de eerste ontginningen in deze periode. Het werd een mengeling van boerderijen (nummers 16 en 18) en burgerwoningen (nummers 6 en 12). De ontwikkelingen daarna lopen parallel aan Lage Mierde. De “Franken-Baard” woningen werden vooral gebouwd in de Kerkstraat. Goede voorbeelden zijn de nummers 11, 13 en 15. De verplaatste boerderijen tijdens de ruilverkaveling gingen naar de Luther en de Haarweg.

Vanaf de jaren ’70 onstaat de “nieuwbouwwijk achter de Kerk” zoals het in de volksmond genoemd wordt. De eerste woningen worden in Het Leen gebouwd en van daaruit verder uitgebreid naar de Averbodelaan, Kerkakkers enz. Door de eerste nieuwbouw in de St. Cornelisstraat is het dorpscentrum verschoven van de Smidsstraat-Kerkstraat-Hoogstraat naar het huidige Myrthaplein.