Hoofdstraat 61 hoek Theo Stevenslaan 8, Dorplein

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Hoofdstraat 61 hoek Theo Stevenslaan 8 (voorheen Anton Stevensstraat 6-8), Dorplein

Het dubbele woonhuis is gebouwd in 1895, als onderdeel van het vanaf 1892 door de gebroeders Dor opgezette fabrieksdorp ten behoeve van de door hen opgerichte zinkfabriek. Het pand staat op de hoek van Hoofdstraat en Anton Stevensstraat, nu Theo Stevenslaan.

Het dubbele woonhuis bestaat uit een drielaags dwars geplaatst deel onder zadeldak, een iets smaller anderhalflaags deel onder zadeldak en hierop volgend een eenlaags weer iets smaller gedeelte eveneens onder zadeldak: beide laatste parallel aan de straat. De daken hebben een overstek en zijn gedekt met opnieuw verbeterde Hollandse dakpannen. De gevels zijn opgetrokken uit rode Belgische baksteen met getande bogen rondom de bovenlichten en reliëfmetselwerk bij het hoogste bouwdeel. De muren zijn voorzien van rechte steekankers. Het hoogste bouwdeel heeft rechts een verbreed nieuw venster en links een paneeldeur met gedeeld getoogd bovenlicht. Op de etages er boven eerst twee vernieuwde tuimelvensters met bovenlicht, op zolder zesruits schuifvensters. Het middelste bouwdeel bezit rechts een paneeldeur met gedeeld getoogd bovenlicht en een verbreed nieuw venster links. Zowel dit deel als het laagste is gepleisterd en wit geschilderd. De zijgevels zijn blind, op een klein zolderraam na ter linkerzijde. Bij de achtergevel van het hoogste bouwdeel zijn de vensters verspringend geplaatst, met geheel boven een oorspronkelijke getoogd zesruits raam en daarnaast een getoogd vierruits venster. De indeling van de overige gedeelten is gewijzigd.


Waardering

Het dubbele woonhuis is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaaleconomische ontwikkeling van De Kempen, namelijk de stichting van fabrieksnederzettingen met woningen voor alle sociale lagen, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de arbeiderswoning tijdens de industrialisatie. Het object is van architectuurhistorisch beland door de stijl en detaillering. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel, het als gezicht te beschermen fabrieksdorp Dorplein. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische, bouwtechnische en typologische zeldzaamheid.