Het derde Raadhuis te Valkenswaard Markt 23

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Het derde Raadhuis te Valkenswaard Markt 23

Het derde raadhuis werd gerealiseerd door architect Cuypers. Het werd 1927/28 opgetrokken uit bruinrode baksteen met versieringen van natuursteen. In 1935, nadat Borkel en Schaft, Dommelen en Valkenswaard samengevoegd werden, bleek het gebouw al snel te klein. In dezelfde stijl werd naar rechts een vleugel, die de kromming van de marktwand volgt, toegevoegd. Het ligt dan in de bedoeling ooit aan de linkerzijde van het pand eenzelfde toevoeging te realiseren. Door financiële krapte en een onwillige grondeigenaar links werd deze aanbouw nooit gerealiseerd.

Derde raadhuis Valkenswaard.jpg

Afbeelding: Het derde raadhuis van Valkenswaard (maart 2011)

In 1976 kampte men opnieuw met plaatsgebrek. Dit keer omdat de gemeente Valkenswaard c.a. uitgegroeid was tot een gemeente met 27.000 inwoners. Ook dan kwam er niets van de geplande linker vleugel terecht. Integendeel, er werd opnieuw aan de rechterzijde bijgebouwd om zodoende ruimte te creëren voor meer administratieve afdelingen, een ontvangsthal met loketten en een forse raadzaal. Tussen de eerder gerealiseerde gekromde aanbouw uit 1935 en apotheek De Valk (met trapgevel) werd, na afbraak van enkele winkelpanden, een glazen aanbouw geplaatst. Hyper modern voor die periode en helaas ook foeilelijk. Begin jaren negentig was uitbreiding opnieuw aan de orde. Dit keer werd besloten alles, met uitzondering va het oorspronkelijke raadhuis, te slopen. Dat kreeg tot 2010 als nieuwe bestemming een galerie met als extra service kunstuitleen. Nu zomer 2010 wordt over herbestemmingen voor het ‘Oude Raadhuis’ zoals het pand in de Volksmond heet, nagedacht. Een goede kandidaat zou het ANWB/VVV kantoor zijn.

In de Registeromschrijving van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed staat dit object als volgt omschreven: Het voormalige raadhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een bestuurlijke en sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van nieuwe gebouwen voor het gemeentelijk bestuur in het interbellum en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het dorpsraadhuis. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en de plaats in het oeuvre van de architect Taen Err Toung. Tevens is het waardevol vanwege het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Het object heeft ensemblewaarde als onderdeel van een groter geheel, dat cultuurhistorisch van belang is. Het gebouw is belangrijk vanwege de gaafheid van het ex- en interieur. CHW. Nr.: KL112-000308. Rijksmonument. Nr: 518668