Herenhuis Someren: verschil tussen versies

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
 
Regel 32: Regel 32:
 
Dr. Broos stierf op 22 september 1988 in het ziekenhuis in Geldrop.  
 
Dr. Broos stierf op 22 september 1988 in het ziekenhuis in Geldrop.  
  
 +
[http://www.heemkundekringdevonder.nl info:HKK de Vonder]
 
[[Categorie:KaartArtikel]][[Categorie:Herenhuis]][[Categorie:Someren (gemeente)]][[Categorie:Someren]][[Categorie:Rijksmonumenten Someren]]
 
[[Categorie:KaartArtikel]][[Categorie:Herenhuis]][[Categorie:Someren (gemeente)]][[Categorie:Someren]][[Categorie:Rijksmonumenten Someren]]

Huidige versie van 22 mrt 2018 om 16:31

Herenhuis aan de Speelheuvelstraat te Someren

0214Herenhuis03.JPG

Johannes (Jan) Bakermans

Dit statige herenhuis liet Johannes (Jan) Bakermans door Wijnen in 1919 bouwen in de Speelheuvelstraat. Een gepaste woning voor een directeur. Hij was immers directeur van de strohulzen- en capsulesfabriek ‘Wilhelmina’. De fabriek stond vooraan in de Dorpsstraat. Hij heeft er niet lang in kunnen wonen. In 1926 brandde zijn fabriek af en om opnieuw te beginnen (op sluis 11) had hij geld nodig en verkocht in 1928 het prachtige pand aan burgemeester Smulders. De nieuwe start is niet gelukt. Jan Bakermans is later naar België vertrokken. De villa heeft een pilastergevel met een inspringend middeldeel, een eiken balkon en glas in lood in de zij aanbouw. Het heeft een schilddak gedekt met de z.g. verbeterde Hollandse pannen. De aanbouw een lessenaarsdak.


P. Smulders (Piet)

De tweede bewoner werd P. Smulders. Hij was geboren in 1895 in Middelbeers. In 1919 werd hij in Someren gemeente secretaris. Hij werd in 1926 benoemd als burgemeester van Someren (in 1935 ook van Lierop) hij opvolgde burgemeester Michels op en zocht een ‘bijpassende’ woning. Zijn oude functie hield hij tot 1935 ook aan. In dat jaar bij de fusie met Lierop werd J. Boerenkamp gemeente secretaris van Someren. Burgemeester Smulders kwam op 15 augustus 1944 om het leven. Samen met de burgemeester van Asten W. Wijnen werden zij door een zogenaamde ‘Sonderkommando’ op de kanaaldijk doodgeschoten. De heer Eijsbouts overleefde de moordpartij door zich dood te houden. Uit het proces dat op 30 januari gevoerd werd, bleek dat de moord op de beide burgemeesters een represaillemaatregel was voor de moord op twee landwachters tussen Beek en Donk en Gemert op het einde van de maand juli. De illegaliteit had de twee landwachters in een auto gelokt onder het voorwendsel dat er enkele onderduikers opgehaald moesten worden. Beide landwachters zijn toen vermoord.


L. Jacobs (Lambert)

In 1939 werd een deel van het huis onderverhuurd aan dokter L. Jacobs die zich vrij vestigde in Someren. Lambert Jacobs geboren in Den Bosch (1912) studeerde medicijnen in Utrecht. Hij woonde in het begin in de Tuinstraat en later huurde hij een deel van het huis van burgemeester Smulders in de Speelheuvelstraat. Dr. Jacobs liet zich altijd vervangen door dr. Schellekens uit Asten. Dr. Lambert Jacobs had in aanvang een kleine praktijk en deed alles zelf, zoals in die tijd ook gebruikelijk was zoals tanden trekken, apotheek en bevallingen. Op 5 november trouwde hij in Someren met Henriette van der Ven. Tot 1948 huurde Dr. Jacobs voor 50 gulden een derde van de woning van Burgemeester Smulders. Dr. Jacobs deed in 1948 zijn praktijk over aan dr. Broos, die later in 1955 het gehele huis in de Speelheuvelstraat kocht. Dr. Jacobs vertrok in 1948 naar Geldrop waar hij hoofd van de GGD werd. In 1954 werd hij gevraagd door de Eindhovendse fabrikantenkring een bedrijfsgezondheidsdienst mede op te richten.


Dr. P. Broos (Pierre)

Hij nam de praktijk van dr. Jacobs over in 1948. Hij was geboren in 1915 Roosendaal. Hij studeerde na de middelbare school even voor tandarts, maar switchte al snel voor een studie voor huisarts. Na zijn trouwen (1946) woonde hij even in Eindhoven. Hij solliciteerde op een vacature in Someren die was ontstaan door het vertrek van dr. Jacobs. Het echtpaar Broos (met baby) gingen ook wonen in een deel van het pand van de weduwe Smulders. De garage werd prakrijkruimte. Later kochten zij het gehele pand en werden nog vijf kinderen geboren. Dr. Broos maakte zich zeer geliefd door zijn persoonlijke benadering en liefde voor de mens. Hij en zijn vrouw hadden als snel ‘den aard’ in Someren. Het was zoals hij later zelf zei fysiek en zware baan. Someren was een grote gemeente, geen verharde wegen, geen verlichting, geen riolering, geen gas en bijna niemand had een telefoon. Drie bevallingen op een nacht waren geen uitzondering. In het begin alles op de fiets. Later met de auto, maar die kon niet overal komen, dan moest dr. Broos, net zoals zijn voorgangers, het laatste stukje te voet. En dan ‘s-morgens weer om negen uur de praktijk. Gelukkig deed zijn vrouw de administratie en de apotheek. Door zijn houding werd hij al snel de vertrouwensman voor ‘hoog en laag’. Zij stonden beiden in de gemeenschap en vervulde allerlei maatschappelijke functies. Zo was dr. Broos o.a. 26 jaar voorzitter van S.V.S. en adviseur van het Wit Gele Kruis. Na 32 jaar nam hij in 1981 officieel afscheid. Door zijn betrokkenheid met Someren werd hij tot ereburger van Someren benoemd. Dr. Schakenraad en dr. Geraads namen de praktijk over. De praktijk werd verplaatst naar de Vaarselstraat in de oude Protestantse school. Dr. Broos stierf op 22 september 1988 in het ziekenhuis in Geldrop.

info:HKK de Vonder