Heeze, Emmerik

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Heeze, Emmerik

In 1830 bestond Eimerich, zoals het kadaster deze nederzetting noemt, uit een gebogen Eimerichstraat langs de zuid en oostrand van de grote open akker van Heeze, plus nog de “Zuid Eimerichstraat” ten zuiden en oosten van een grote driehoekige ruimte met waterpoel, ’t Vorsven. Ter hoogte van het kasteel van Heeze staat de kapel, in het zuiden de Rooms-Katholieke kerk met pastorie. Tussen die twee punten was de straat het dichtst bebouwd, maar ook richting Oude Molen zette de bebouwing zich voort. In totaal gaat het om zo’n 50 boerderijen, huizen, de kerk, pastorie en de kapel. De straat grensde deels aan de open akker en ook tussen de twee Eimerihstraten in het zuiden lag nog een stuk open akker. Tussen de straat en de beek, een afstand van 400 meter, lagen vooral graslanden. Het kasteel en de Sint Antoniuskapel lagen op Emmerik. Nabij de kapel lagen enkele brouwerijen, herbergen en diverse huizen. Het buurtschap de Voort was het deel van Emmerik dat in de nabijheid van de huidige kerk lag. Hier stonden enkele huizen, er was echter geen lintbebouwing van de omgeving van de kapel tot aan de Voort. Het woord "voort" wijst op een doorwaadbare plaats in de rivier.

De secretaris, de drossaard en de schoolmeester woonden oorspronkelijke in de buurtschap Kerkhof, dat is 1,5 kilometer zuidelijker. In de eerste helft van de 17e eeuw woonden de secretaris en de drossaard op Emmerik bij de kapel of soms zelfs op het kasteel. Emmerik was een deel van het dorp Heeze dat in de loop van de geschiedenis steeds belangrijker werd. In het zuidoosten van Emmerik verrees na 1672 een schuurkerk die later vervangen werd door een echte kerk die als kristallisatiepunt voor de verdere uitgroei van de nederzetting ging dienen. Het gehucht is nu geheel opgenomen in de kom van Heeze waar nu alleen nog de Emmerikstraat (westelijk deel van de oude “Zuid Eimerichstraat”) de herinnering aan dit oude gehucht levend houdt.

Emmerik komt in de 1364 voor als "Eymerick" en in 1410 als "Eymeric". Omtrent de verklaring van de naam bestaan verschillende opvattingen. Van Oosterhout bracht de naam in verband met "hemmerick", dat gemeenschappelijk weiland betekent. Prof. Edelman zocht eerder in de richting van de voornaam Heymerik, die in Heeze in de 15e eeuw nog voorkomt. Bij de verklaring voor de Duitse plaatsnaam Emmerich wordt verwezen wordt naar een Vroegmiddeleeuwse voornaam Embrico.