Gehucht Boomen Lierop

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Gehucht Boomen te Lierop

Gehucht Boomen

Hoeve Ten Boomen

Boomen 14 Lierop
De hoeve Ten Boomen wordt al in een oorkonde genoemd als de Boomsche hoef in 1254, toen kwam de hoeve onder het gezag (geschonken?) van de Abdij van Postel.

Dit werd een typisch voorbeeld van het ontstaan van een hoeve-akkerdorp (landgoed of domein). Vanuit een ‘Einzelhof’ (vroonhof of domeinhoeve) worden nieuwe boerderijen gesticht en groeit het uit tot een akkerdorp (gehucht). In de 19e eeuw werd het gehucht verder uitgebreid en in de 20e eeuw bestond het gehucht Boomen uit 7 oude en drie nieuwe boerdijen. De boerderij op nummer 31 dateert uit 1880 De abdij van Postel had rond 1600 meer bezitten in Someren en Lierop. In Lierop 7 hoeven en in Someren 4 hoeven. De hoeve kwam na de Vrede van Munster 1648 aan de Staat (het gemene Landt) en werd de hoeve in 1633 verpacht (eigenaar/ bewoner) aan Jan Backermans, in 1664 verpacht aan Huijbert Jan Bakermans. Deze ‘Bakermansen’ werden later Van den Boomen genoemd. In 1711 was Huybert van den Boomen bewoner en in 1739 was dat Arnoldus van den Boomen De Staat wilde van dit bezit af en in 1740 werd door de rentmeester geestelijke goederen de hoeve Boomen openbaar verkocht. In 1955 kwam de ruilverkaveling “de kleine Aa”. Toen werd aangenomen dat in Boomen veel te veel boerdijen (sommige in slechte staat) stonden op een te klein gebied. Vijf van de zeven boerderijen moesten verdwijnen! Men ging voortvarend te werk in 1964 waren al drie boerderijen verdwenen. Door actie van particulieren en de Heemkunde kring de Vonder kwam hieraan een einde. Boomen kreeg in maart 1996 de status van beschermt dorpsgezicht, met drie boerderijen als rijksmonument,

De ‘Boom’ en de ‘Marialinde’ van Lierop

0216Marialinde01.JPG
In een eeuwen oude lindeboom werd in 1946 een Mariabeeld geplaatst uit dank voor het feit dat in Boomen geen oorlogsslachtoffers zijn gevallen.

Deze linde, sinds 1946 ook wel Marialinde van Lierop genoemd, is één van de oudste lindebomen in Noord Brabant. In de sommige geschriften wordt deze boom als grensboom betiteld, echter over welke grens het gaat is niet duidelijk? Het zou een markeringsboom kunnen zijn. Deze boom heeft gediend als herkenningspunt en als baken in het landschap, zeg maar de eerste wegwijzer op de belangrijke doorgaande weg Mierlo, Lierop naar Asten. Het toponiem de Boomsche hoeve (Ten Boomen) kan betekenen de hoeve bij de (markerings)boom. Maar het toponiem de Boomsche hoeve kan zeker ook betekend hebben de hoeve bij de slag- of draaiboom. Immers de hoeve lag op de doorgaande weg naar Mierlo- Lierop- Asten en/of naar Stipdonck- Ommel en het is goed mogelijk dat hier tol geheven werd en dat er een lindeboom als markeringsboom daar gestaan heeft. Bij de weg naar Asten lag een natuurlijke grens, de rivier de Aa.