Fietsroute Bakel

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Fietsroute Bakel

Brabantse fietsroute met afkorting

De fietsroute Bakel begint op het St-Wilbertsplein in Bakel voor de kerk. Voorbij het voorportaal van de kerk gaat u rechtdoor de Bernhardstraat in, neemt de eerste rechts, de Wilhelminastraat en vervolgens de vierde straat links, de Hendrikstraat in. Aan het einde van de de Hendrikstraat slaat u linksaf het Zand in en deze weg volgen tot de zijweg Bernhardstraat. Hier rechtsaf en bij de splitsing met de straat Geneneind linksaf. Na 300 meter ziet u een fietspaddestoel, met daarop knooppunt 56, ga hier links. Dit fietspad wordt een holle weg het bos in. Als u het bos uitkomt steekt u de doorgaande weg recht over. U komt nu in het gebied van de bolle akkers die rond Bakel veel voorkomen. Volg de weg, de Nuijeneind, en negeer de zijwegen. De Nuijeneind neemt een haakse bocht, volg deze en steek de doorgaande weg, de Aarle-Rixtelseweg recht over, en volg de weg die nu Mathijseind heet. Steek de doorgaande weg, de Bakelsebrug, rechtdoor over en neem de weg Ravensgat. Bij de T-splitsing gaat u rechtsaf de Schouw op. Neem de eerste zijstraat van de Schouw en volg deze. U komt nu bij een beek, de Kaweise loop. Dankzij de vele slingers in deze beek, met resulterende natuurlijke oevers is het een paradijs voor vele planten en dierensoorten.

Ga terug tot u weer op de Schouw bent en sla rechtsaf om de Schouw te vervolgen. Bij de T-splitsing links de Heidveld op, en bij de volgende splitsing de Hilakker op. Sla de eerste weg rechtsaf de Kuundert in. U fietst nu rond een groot bolle akker complex. U neemt de eerste onverharde weg links, de Kuundertse Heide. Bij de kruising van zandwegen gaat u rechts en volgt de weg via een haakse bocht tot aan de asfaltweg en volg deze weg tot aan de doorgaande weg Oldert/Bakelseweg. Steek deze rechtdoor over en neem de Leemskuilendijk. Volg deze weg tot de doorgaande weg de Roessel en sla hier rechtsaf het bijbehorende fietspad op. U komt de Laurentia molen van Milheeze en een mooie kapel gewijd aan Maria tegen. Op dit punt aangekomen kunt u ervoor kiezen de weg te verkorten, ga dan naar onder in de tekst, bij het kopje afkorting.

Bakel. Een voorbeeld van de mooie landschappen die u tegenkomt op de Brabantse Fietsroute Bakel

Kiest u hier niet voor vervolg dan de Roessel en sla bij de eerste straat rechtsaf. Houdt deze links aan zodat u op de weg Bergakker fietst. Negeer de zijwegen links en vervolg de weg met de bocht mee, de weg krijgt de naam Kapelakker. Ga uiteindelijk rechtsaf bij de Rooiweg en volg deze weg tot het eerste pad links, de Eeuwsels. Volg dit pad en steek rechtdoor de doorgaande weg, de Hoevensebaan, over en ga de Bankert op. Via de eerste weg rechtsaf volgt u de Bankert. Na 3 kilometer komt u bij een verharde zijweg rechts, de Staartweg/Padbrugseweg. Ga bij de eerste weg linksaf de Goorsebergweg op. Op een gegeven moment ziet u een zandpad die het natuurgebied de Bult ingaat. Stap hier af en wandel een stukje het gebied in. De Bult is een veenrestant, zo zag de Peel er vroeger uit. Ga terug tot de weg de Bankert en sla daar linksaf om de Bankert te vervolgen. Sla dan de eerste asfaltweg rechtsaf de Bultweg op. Volg deze weg tot aan de doorgaande weg, de Peeldijk en sla daar rechtsaf het bijbehorende fietspad op. Neem dan de eerste onverharde zijweg links, de Hutsebergseweg. Na 100 meter ziet u een fietspaddestoel met daarop knooppunt 10, sla hier rechtsaf de Oude Bakelsedijk op tot u de doorgaande weg, de Peeldijk weer tegenkomt. Sla hier linksaf het bijbehorende fietspad op en neem na ongeveer een kilometer de eerste weg links, de Hazenhutsedijk. U fietst langs het bos tot u aan uw rechtkant het moerassige veenrestant de Klotterpeel ziet. Hier ligt ook het Koordekanaal. Daar vlak voorbij vindt u de doorgaande weg, de Stippelberg en slaat u linksaf het bijbehorende fietspad op. Dit bos, de Stippelberg is pas in de vorige eeuw ontstaan, daarvoor was het moeras en heide.

Volg het fietspad en sla de eerste verharde weg, de Hutten. Ga bij de afslag naar camping de Peel rechtdoor, en sla de eerste links de Heibloem op. Ga daarna meteen rechtsaf de Hekker in en neem de eerste weg rechts in recreatieterrein de Heibloem. Hier zijn hebben grote zandwinningen plaatsgevonden van scherp rivierzand, er ligt hier namelijk een oude maasbedding. Deze zandwinningen hebben geleid tot de Bakelse Plassen, een van de grootste golfbanen van Nederland. Vanuit hier fietst u in 10 minuten terug naar Bakel. Vanuit de Heibloem rechtaf de Hekker volgen, de zijwegen negeren bij Ven rechtdoor en bij de T-splitsing linksaf de Zand op. Volg de weg, er liggen verschillende bochten in en sla de eerste rechtsaf de Hendrikstraat weer op. Sla aan het einde van de Hendrikstraat de Dorpsstraat in en volg deze tot de kerk waarbij u langs de oude meisjesschool van Bakel komt. U bent terug bij het beginpunt van de route.

Afkorting:

Volg de doorgaande weg de Roessel en sla bij de eerste straat linksaf de Kreijtenberg in. Ga dan opnieuw links de Hekker op en ga de eerste weg rechts recreatiegebied de Heibloem in. Hier hebben grote zandwinningen plaatsgevonden van scherp rivierzand, er ligt hier namelijk een oude Maasbedding. Deze zandwinningen hebben geleid tot de Bakelse Plassen, een van de grootste golfbanen van Nederland. Vanuit hier fietst u in 10 minuten terug naar Bakel. Vanuit de Heibloem rechtaf de Hekker volgen, de zijwegen negeren bij Ven rechtdoor en bij de T-splitsing linksaf de Zand op. Volg de weg, er liggen verschillende bochten in en sla de eerste rechtsaf de Hendrikstraat weer op. Sla aan het einde van de Hendrikstraat de Dorpsstraat in en volg deze tot de kerk waarbij u langs de oude meisjesschool van Bakel komt. U bent terug bij het beginpunt van de route.