De verdwenen Middeleeuwse kerk van Rixtel: verschil tussen versies

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
k
 
Regel 11: Regel 11:
 
Meer informatie over de verdwenen kerk van Rixtel op [http://www.kerkenindepeel.nl/12/het-kerkterrein-in-rixtel| Kerken in Peelland]
 
Meer informatie over de verdwenen kerk van Rixtel op [http://www.kerkenindepeel.nl/12/het-kerkterrein-in-rixtel| Kerken in Peelland]
  
[[Categorie:KaartArtikel]] [[Categorie:Laarbeek]] [[Categorie:Kerken in Peelland|Rixtel]]
+
[[Categorie:KaartArtikel]] [[Categorie:Laarbeek]] [[Categorie:Kerken in Peelland|Rixtel]][[Categorie:Voormalige kerk]]

Huidige versie van 24 jun 2017 om 19:55

De verdwenen Middeleeuwse kerk van Rixtel

In 1178 was er al sprake van een kerk in Rixtel. De kerk in Rixtel was een "eigen kerk", dat wil zeggen, gesticht door de grondeigenaar, die tevens voldoende middelen voor het onderhoud waarborgde. Reeds in 1173 of kort daarna schonk Didradis, vrouwe van Rixtel, het patronaat van de verenigde kerken van Helmond en Rixtel aan de abdij van Floreffe in België. De kerk van Rixtel vereerde de H. Margaretha als haar patrones.

Bij de belegering van Helmond in 1587 liet de graaf van Hohenlohe door zijn soldaten de kerk van Rixtel plunderen en in brand steken. Het oorspronkelijke schip werd daarna vervangen door een vierkante noodbouw. Nadat de macht over de Meierij in 1629 aan de Staatsen was gekomen, werd in 1631 de kerk voor het vieren van de mis gesloten. Na het verbod van rooms-katholieke erediensten in 1648, en de ingebruikneming door de protestanten, zette de aftakeling van het gebouw in. In 1811 verkocht men de banken en in 1817 kreeg de gemeente toestemming kerk en toren af te breken. De kerk en toren van Rixtel werden in 1818 gesloopt.

In de onmiddellijke nabijheid van de kerk van Rixtel stond de Maltheser Hoeve. Waarschijnlijk vormde de oude hoeve en de kerk een geheel.

Bekijk ook de video over de verdwenen middeleeuwse kerk van Rixtel.

Meer informatie over de verdwenen kerk van Rixtel op Kerken in Peelland