De bakkerij van Aarts - Mgr. Kuijpersplein 14, Borkel

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De bakkerij van Aarts - Mgr. Kuijpersplein 14, Borkel

De bakkerij stond langs de Dorpsstraat ongeveer daar waar nu nabij de kiosk een ingang naar het Mgr. Kuijpersplein is. Door in 1960 het restant van de bakkerij af te breken kwam er plaats vrij om het huidige Mgr. Kuijpersplein in te richten. In 1961 werd de bouwvergunning verleend voor een nieuwe ‘Luxe Brood- en Banketbakkerij’ voor C.L. Aarts gelegen aan het Mgr. Kuijpersplein 14. De thans op dat adres gevestigde cafetaria draagt, als herinnering aan bakkerij Aarts, de naam: ‘De Oude Bakkerij’.

Op 17 september 1944 werd bij bakkerij C.J. Aarts, in het centrum van Borkel nabij de kerk, flink geschoten. Toen het weer rustig werd bleek de bakkerij flink beschadigd te zijn. Harrie Govers de verloofde van Trees, de bakkersdochter werd getroffen door een granaatsplinter. Een Duits militairarts gaf hem noodhulp. De gewonde werd tijdelijk ondergebracht in de kelder van ‘de oude boterfabriek’. Van een ladder en wat dekens werd een provisorische brancard gemaakt om Harrie naar veiliger oorden te brengen. De beschieting nam in hevigheid toe en toen het weer rustig werd, bleek dat de brancard in flarden geschoten was. Harrie had voor de tweede keer geluk op die dag. Uiteindelijk werd hij naar de kolenkelder van de kerk gebracht. Daar beleefde hij de beschieting van de kerk. Gelukkig hield hij ook hier geen nieuwe verwondingen aan over.

‘s Avonds werd hij over gebracht naar Cato Smolders die tegenover meester van de Pas woonde. De volgende dag – 18 september 1944 - werd hij, na toestemming van de Duitsers om de brug over de Dommel te mogen passeren, op de ‘hoogkar’ van Tinus Vermeulen naar café Rustoord aan de Luikerweg. Vandaar werd hij, op verzoek van douanier Sonke, die meegereden was, met een Engelse Rode Kruisauto naar het Sint Jozefziekenhuis in Eindhoven gebracht.