De Treksteenfabriek – Geenhovensedreef, Valkenswaard

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De Treksteenfabriek – Geenhovensedreef, Valkenswaard

Midden in de Tweede Wereldoorlog komt de Philips Gloeilampenfabriek uit Eindhoven naar Valkenswaard en vestigt het bedrijf een dependance in de leegstaande sigarenfabriek van Jasneva aan de Eindhovenseweg. Om de bezetters te misleiden werd niet over een diamant-boorderij maar over een treksteenfabriek gesproken. Die schuilnaam, ‘Treksteenfabriek’, werd later als een soort Geuzennaam behouden. De keuze van Philips voor de buurgemeente Valkenswaard wordt mede bepaald doordat hier goede werkkrachten voorhanden zijn. In de ‘goede tijd’ was het de grootste van Europa op zijn gebied met circa 150 tot 200 werknemers.

Als na de Bevrijding de gebombardeerde Philipsgebouwen in Eindhoven weer waren opgeknapt, verhuisde de ‘Treksteen’ weer naar Eindhoven. De machines werden met paard en wagen teruggebracht. Daarmee kwam een einde aan de periode van de ‘Treksteen’ in Valkenswaard. Na een korte periode moest deze Philipsafdeling wijken voor uitbreidingen van de afdeling ‘Radio’. Daarbij kwam Philips tot de conclusie dat concentratie van activiteiten in Eindhoven aan grenzen gebonden was. Dit gold zowel voor de beschikbare ruimte als voor de beschikbaarheid van eventuele medewerkers. Daarom werd besloten de activiteiten te spreiden en voortaan het werk (het bewerken van de diamanten) naar de mensen thuis te brengen

In 1957 wordt deze dependance vereerd met een officieel bezoek van koningin Juliana. Vrij snel na de Tweede Wereldoorlog laat Philips aan de Geenhovensedreef in Valkenswaard een nieuwe fabriek bouwen . Deze gebouwen zijn beeldbepalend in die omgeving en houden anno 2010 de gemoederen hevig bezig want deze gebouwen staan nu op de nominatie om vervangen te worden. Tegenstanders van sloop zoeken driftig naar een nieuwe bestemming voor de karakteristieke panden. In dit verband werden al verschillende suggesties geopperd. Eind 2010 is besloten het pand te behouden en her te ontwikkelen tot woningen.