Budel Marktplein: verschil tussen versies

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met '= Budel Marktplein= De Markt kan gezien worden als de kern van de nederzetting Budel. Vanwege het verbrede karakter, wordt Budel wel tot het type baandorp gerekend...')
 
(geen verschil)

Huidige versie van 30 dec 2013 om 22:22

Budel Marktplein

De Markt kan gezien worden als de kern van de nederzetting Budel. Vanwege het verbrede karakter, wordt Budel wel tot het type baandorp gerekend. De bebouwing, gegroepeerd rond het driehoekige plein is in hoofdzaak tweelaags met de nokrichting evenwijdig aan de straat. Een paar huizen behoren mogelijk tot het type van het Kempense verdiepingshuis, waarbij de achterzijde slechts eenlaags is. Het plein is bestraat met nieuwe klinkers. De Markt heeft een driehoekige vorm. Het 18e eeuwse schepenhuis staat aan de oostzijde op het plein. De huizen staan eromheen gegroepeerd.

In de 18e en begin 19e eeuw was Budel een centrum van welgestelde kooplieden en kramers, de zogenaamde teuten. Verschillende huizen kunnen ten behoeve van deze teuten gebouwd zijn. Vanaf de Markt lopen er lintbebouwde straten in verschillende richtingen met in hoofdzaak 19e eeuwse bebouwing, waartussen een aantal oudere. Aan de Kerkstraat vinden we de R.K. Kerk met pastorie en het kloostercomplex van de Zusters van Liefde van rond de eeuwwisseling. Enkele opmerkelijke woonhuizen zien we op de splitsing van Marktstraat, Molenstraat en Dorpsstraat. Vanaf de jaren 1960 is tegen de Markt aan een nieuw winkelcentrum in pleinvorm (Capucijnerplein) aangelegd, met 'als afsluiting het gemeentehuis, gebouwd in zogenaamde 'Bossche school' stijl.