Boerderij: Gertrudahoeve, De Rips: verschil tussen versies

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Gertrudahoeve)
(Bestand:HeerlijckHistorisch.png Gertrudahoeve)
 
(11 tussenliggende revisies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
= Gertrudahoeve =
+
= [[ Bestand:HeerlijckHistorisch.png]] Gertrudahoeve, De Rips =
 +
[[Bestand: burgemeesterwijtvlietlaan.jpg|thumb|left|350px|De Gertrudahoeve in De Rips.]]
 +
Gebouwd in 1929 is de Gertrudaboerderij mooi bewaard gebleven. Ze is typerend voor de ontginningsboerderijen in de Peel die invloeden van heel Nederland laten zien. Met andere woorden, het is een smeltkroes van verschillende stijlen waarin geen duidelijke herkomst te herkennen valt. De grootschalige ontginningen van eind 19e, begin 20e eeuw transformeerden de Peel van afgelegen moerassige hei tot het hedendaagse productielandschap. Het woongedeelte staat dwars op het achterliggende bedrijfsgedeelte alsof de gigantische stal erachter verdwaald is. Het hele gebouw zit echter onder één kap. De boerderij lijkt vooral Fries, een kop-rompboerderij, zoals die in de armere Friese gronden wel gebouwd werden. De terugvallende staldeuren zichtbaar rechts in de foto zijn zie je vooral in Drenthe. Het is een boerderij gebouwd op de melkveehouderij, met ruimte voor veel koeien en landbouwmachinerie. De op één tak gespecialiseerde landbouw kwam langzaam op in de eerste helft van de 20e eeuw onder invloed van betere (gezamenlijke) afzetmogelijkheden. In het verleden gingen de kopers vaak langs de deur of werd in melk en eieren betaald voor aankopen in winkels. Allemaal dingen die tot slechte prijzen leidden. De Boerenbond heeft hier een grote rol in gespeeld zoals ook zichtbaar is in het [[Eiervereniging en kleuterschool, De Mortel|afzetcentrumpje van De Mortel]]. Het gebouw heeft een mansardekap die typisch was voor de eerste helft van de 20e eeuw en is gedekt met asbestleien. De Gertrudahoeve is een Rijksmonument.
  
De Gertrudahoeve is een Rijksmonument omdat ze zo goed bewaard is gebleven sinds haar bouwjaar 1929 en typerend is voor de ontginningsboerderijen in de Peel die invloeden van heel Nederland laten zien. De grootschalige ontginningen van eind 19e, begin 20e eeuw transformeerden de Peel van afgelegen moerassige hei tot het hedendaagse productielandschap. Het is een T-vormige boerderij, waarbij het woongedeelte als de dwarsbalk op het achterliggende bedrijfsgedeelte staat. In dit geval is het woonhuis, ook  in de breedte smaller dan het bedrijfsgedeelte. Dit soort boerderijen werd vanaf de tweede helft van de 18e eeuw veel gebouwd in het rivierengebied. In die tijd waren dat de rijkere boerderijen. Ook in Friesland komen deze boerderijen voor, hoewel daar vaak sprale is van een daadwerkelijke kop-hals-romp boerderij, waarbij woonhuis en bedrijfsgedeelte van elkaar gescheiden zijn door een lage tussenbouw. Dat heet een kop-hals-rompboerderij omdat het van de zijkant uitziet als een liggende koe, waarbij het woonhuis de kop is. Op de armere gronden van Friesland komt men meer de kop-rompboerderij tegen, als uitgeklede versie van de rijkere kop-hals-romp boerderijen. Nu is het raden van welk deel van het land de bouwers van de Gertrudahoeve naar De Rips kwamen. Wat wel zeker is dat het gebouw  een mansardekap heeft die typisch was voor de eerste helft van de 20e eeuw en gedekt is met asbestleien.
 
  
 
+
[[Categorie:KaartArtikel]][[Categorie:Gemert-Bakel]][[Categorie:boerderij]]
 
+
 
+
[[Categorie:KaartArtikel]]
+

Huidige versie van 27 nov 2013 om 18:54

HeerlijckHistorisch.png Gertrudahoeve, De Rips

De Gertrudahoeve in De Rips.

Gebouwd in 1929 is de Gertrudaboerderij mooi bewaard gebleven. Ze is typerend voor de ontginningsboerderijen in de Peel die invloeden van heel Nederland laten zien. Met andere woorden, het is een smeltkroes van verschillende stijlen waarin geen duidelijke herkomst te herkennen valt. De grootschalige ontginningen van eind 19e, begin 20e eeuw transformeerden de Peel van afgelegen moerassige hei tot het hedendaagse productielandschap. Het woongedeelte staat dwars op het achterliggende bedrijfsgedeelte alsof de gigantische stal erachter verdwaald is. Het hele gebouw zit echter onder één kap. De boerderij lijkt vooral Fries, een kop-rompboerderij, zoals die in de armere Friese gronden wel gebouwd werden. De terugvallende staldeuren zichtbaar rechts in de foto zijn zie je vooral in Drenthe. Het is een boerderij gebouwd op de melkveehouderij, met ruimte voor veel koeien en landbouwmachinerie. De op één tak gespecialiseerde landbouw kwam langzaam op in de eerste helft van de 20e eeuw onder invloed van betere (gezamenlijke) afzetmogelijkheden. In het verleden gingen de kopers vaak langs de deur of werd in melk en eieren betaald voor aankopen in winkels. Allemaal dingen die tot slechte prijzen leidden. De Boerenbond heeft hier een grote rol in gespeeld zoals ook zichtbaar is in het afzetcentrumpje van De Mortel. Het gebouw heeft een mansardekap die typisch was voor de eerste helft van de 20e eeuw en is gedekt met asbestleien. De Gertrudahoeve is een Rijksmonument.