Het Philips - de Jongh Natuurpark - Valkenswaard
Het Philips - de Jongh Natuurpark – Valkenswaard
De gemeente Valkenswaard was in 1927 zeer ingenomen met het plan van NV Philips Grondmaatschappij om ruim 150 ha. Bos- en heidegrond aan te kopen in het noorden van Valkenswaard. De gemeenteraad bepaalde de prijs op minstens ƒ 100.000,-. Een fors bedrag voor die tijd, dat voor de gemeente uiterst welkom was. Philips gebruikte circa 100 ha voor de aanleg van een golfbaan (de Eindhovense Golf), de resterende grond kreeg merendeels de bestemming van ‘openbaar park’. Philips zou zorg dragen voor de aanleg én voor het eeuwigdurend onderhoud. Het Natuurpark werd, vanuit Valkenswaard in richting Eindhoven bekeken, aan de rechterkant van de weg aangelegd nog voor de stoplichten van de kruising Meerendreef/Eindhovenseweg.
De gemeente had voordien al verschillende plannen ontwikkeld om zelf een park aan te legen. In de raadsvergadering van 27 maart 1926 werd vermeld dat de aanleg van een park een welkome bestrijding zou kunnen zijn voor de gevreesde TBC-ziekte die veel slachtoffers eiste. Op 27 januari 1927 wees wethouder Jac. Kanen nog eens op het grote aantal tuberculose patiënten in de gemeente, een gevolg van het werken in de ongezonde sigarenindustrie. Het park (25 ha. groot) werd aangelegd naar een plan van tuinarchitect D.F. Tersteeg uit Naarden die koos voor het handhaven van het typische Brabantse landschap met zijn heide, vennen en dennenbossen. Er werden wegen aangelegd met banken en met riet bedekte schuilhuisjes.
Op zondag 8 juni 1930 was het feest in Valkenswaard want die dag werd het ‘Philips-de Jongh Natuurpark’ officieel geopend. De Valkenswaardse gemeenteraad besloot de schenkers een stenen bank aan te bieden (kosten ƒ 300,-) met de tekst:’Herinnering van dankbaar Valkenswaard aan de heer en mevrouw dr. A.F. Philips de Jongh’
Afbeelding: Philips de Jongh wandelpark (bron: Panoramico)