Leende, Boschhoven
Leende, Boschhoven
In 1830 lag Boschhoven midden in de open akkers van Leende, langs een driesprong van wegen, waaronder de Boshovense Straat. Dat is een zeldzame ligging, want meestal liggen de nederzettingen op de randen van de open akkers. Of gaat het hier om zo’n restdriehoekje temidden van drie open akkerscomplexen (Grote Speelakker, Kleine Speelakker, Breedvennen) die haast aan elkaar vastgegroeid zijn? In 1822 telde Boschhoven 22 boerderijen en huizen. De naam Boschhoven komt ook elders voor en betekent zoiets als ‘de hoeven aan of in het bos’.
Boschhoven wordt algemeen beschouwd als een van de oudste delen van Leende, misschien wel het oudste. Het voorste stuk van deze buurtschap, bij de Dorpstraat/Oostrikkerstraat, heet in de volksmond nog steeds 'de DoeIe(n)'. Boschhoven is tegenwoordig een lange, niet onaardige weg. Er is een 'theorie' dat Leende ontstaan zou zijn vanuit een 'boshoeve' (Boschhoven) en dat de eerste uitbreiding in oostelijke richting ging, het zogenoemde 'Oostrijk'. De buurtschapnaam Oostrik en de namen Oostrikkerstraat en Oostrikkerdijk zouden daar nog aan herinneren.
Boschhoven was in 1984 nog een zeer goed en gaaf voorbeeld van een akkerdorp met verspreide, deels haaks op de weg gerichte langgevelboerderijen en een driehoekig beplant plein met H. Hartbeeld. De meeste boerderijen zijn gerestaureerd, sommige zelfs afgebroken en opnieuw opgebouwd (o.a. Boschhoven 1, 21 en 50). Door de dorpsuitbreidingen Pomperschans en Halfeind (meer bekend als ’t Bultje) is het oude karakter van Boschhoven voor een stuk verdwenen. Cultuurhistorisch worden vooral als belangirjk genoemd de oude nog aanwezige beukenhagen. In sommige gevallen geven ze nog aan waar de oude kerkpaden liepen.