St. Leonarduskerk Beek en Donk: verschil tussen versies

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met '= <St. Leonarduskerk Beek en Donk> = <Voeg hier de tekst in> Categorie:KaartArtikel')
 
Regel 1: Regel 1:
 
= <St. Leonarduskerk Beek en Donk> =
 
= <St. Leonarduskerk Beek en Donk> =
  
<Voeg hier de tekst in>
+
<Eén van de pleitbezorgers voor een eigen parochie in het dorpsdeel Donk was de industrieel Piet van Thiel. Al in 1880 had hij hierover contacten met de bisschop van Den Bosch. De toenmalige pastoor van  de ongedeelde Beek en Donk, H.J. van Roosmalen, die de helft van zijn parochie zou verliezen als de nieuwe parochie er zou komen, verzette zich heftig daartegen. Het duurde nog tot 1894 voordat de definitieve toestemming van de bisschop kwam om de nieuwe parochie Donk, toegewijd aan St. Leonardus, op te richten. Pastoor van Roosmalen mocht ter compensatie van het verlies van de helft van zijn parochie een kloostergesticht op het Heuvelplein bouwen.
  
 +
De eerste pastoor van de nieuwe parochie was J.A.A. Wouters. Hij was tevens de bouwpastoor van de nieuw te bouwen Leonarduskerk ter vervanging van de noodkerk, die bij de oprichting van de parochie was gebouwd. Grootste geldschieter voor deze nieuwe kerk was begrijpelijkerwijs Piet van Thiel zelf, terwijl ook pastoor Wouters zelf een substantieel bedrag bijdroeg.
  
 +
Architect Franssen kreeg de opdracht de kerk te ontwerpen.  C.J.H. Franssen (1860 - 1932) was een architect die het bekendst werd door de door hem ontworpen katholieke kerken.. Hij was een leerling van de beroemde architect P.J.H. Cuypers, voor wie hij van 1883 tot 1888 werkte. Aanvankelijk ontwierp hij kerken in een, sterk door Cuypers beïnvloede, neogotische stijl. In 1897 paste hij voor het eerst ook de neoromaanse stijl toe.
 +
De Donkse kerk is dus één van de laatsten die door Franssen in de neogotische stijl werd gebouwd. Kenmerkend voor de Donkse kerk zijn de ranke toren met zijn vier zijtorentjes en de smalle langwerpige spitsboogramen. De rankheid, zo kenmerkend voor een neogotische kerk werd in 1929 grotendeels te niet gedaan door een uitbreiding met twee zijbeuken. De kerk was namelijk te klein geworden. Deze uitbreiding was van den hand van architect C. Roffelsen uit Helmond.
  
 +
Vanwege het sterk teruglopende kerk bezoek werd door het bisdom in 2012 besloten de Leonarduskerk aan de katholieke eredienst te onttrekken. Dit werd gerealiseerd in januari 2013, waarbij op plechtige wijze het beeld van Sint Leonardus  naar de Michaëlkerk werd overgebracht. Er is nog geen andere bestemming gevonden voor het prachtige kerkgebouw.
 +
De Leonarduskerk op de Donk is een rijksmonument.
 +
>
  
  
  
  
[[Categorie:KaartArtikel]]
+
 
 +
 
 +
 
 +
[[Categorie:KaartArtikel|kerk]]

Versie van 7 mei 2015 om 21:06

<St. Leonarduskerk Beek en Donk>

<Eén van de pleitbezorgers voor een eigen parochie in het dorpsdeel Donk was de industrieel Piet van Thiel. Al in 1880 had hij hierover contacten met de bisschop van Den Bosch. De toenmalige pastoor van de ongedeelde Beek en Donk, H.J. van Roosmalen, die de helft van zijn parochie zou verliezen als de nieuwe parochie er zou komen, verzette zich heftig daartegen. Het duurde nog tot 1894 voordat de definitieve toestemming van de bisschop kwam om de nieuwe parochie Donk, toegewijd aan St. Leonardus, op te richten. Pastoor van Roosmalen mocht ter compensatie van het verlies van de helft van zijn parochie een kloostergesticht op het Heuvelplein bouwen.

De eerste pastoor van de nieuwe parochie was J.A.A. Wouters. Hij was tevens de bouwpastoor van de nieuw te bouwen Leonarduskerk ter vervanging van de noodkerk, die bij de oprichting van de parochie was gebouwd. Grootste geldschieter voor deze nieuwe kerk was begrijpelijkerwijs Piet van Thiel zelf, terwijl ook pastoor Wouters zelf een substantieel bedrag bijdroeg.

Architect Franssen kreeg de opdracht de kerk te ontwerpen. C.J.H. Franssen (1860 - 1932) was een architect die het bekendst werd door de door hem ontworpen katholieke kerken.. Hij was een leerling van de beroemde architect P.J.H. Cuypers, voor wie hij van 1883 tot 1888 werkte. Aanvankelijk ontwierp hij kerken in een, sterk door Cuypers beïnvloede, neogotische stijl. In 1897 paste hij voor het eerst ook de neoromaanse stijl toe. De Donkse kerk is dus één van de laatsten die door Franssen in de neogotische stijl werd gebouwd. Kenmerkend voor de Donkse kerk zijn de ranke toren met zijn vier zijtorentjes en de smalle langwerpige spitsboogramen. De rankheid, zo kenmerkend voor een neogotische kerk werd in 1929 grotendeels te niet gedaan door een uitbreiding met twee zijbeuken. De kerk was namelijk te klein geworden. Deze uitbreiding was van den hand van architect C. Roffelsen uit Helmond.

Vanwege het sterk teruglopende kerk bezoek werd door het bisdom in 2012 besloten de Leonarduskerk aan de katholieke eredienst te onttrekken. Dit werd gerealiseerd in januari 2013, waarbij op plechtige wijze het beeld van Sint Leonardus naar de Michaëlkerk werd overgebracht. Er is nog geen andere bestemming gevonden voor het prachtige kerkgebouw. De Leonarduskerk op de Donk is een rijksmonument. >