Wijkgebouw Someren: verschil tussen versies

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
 
Regel 47: Regel 47:
 
Het rechterraam, '''vertrouwen''': een figuur die een vogel (duif?) loslaat en een anker vasthoudt (geeft vertrouwen en is een teken van hoop. In Hebreeën 6 wordt de hoop, een anker voor de ziel genoemd) en een schip (die de mens naar heilige haven voert). Bij zijn voeten kelkachtige rode bloemen (rood staat voor vitaal en liefde en energie). De bloemen lijken op opgericht vingerhoedskruid, dat voor regelmaat staat. Maar het kunnen ook rode lelies zijn die verwijzen naar onschuld. Vogel, bloemen en schip bestraalt door de aanwezige zon, rechts van de zon een nachtelijke sterrenhemel. Rechts beneden een vis (oud christelijk symbool).
 
Het rechterraam, '''vertrouwen''': een figuur die een vogel (duif?) loslaat en een anker vasthoudt (geeft vertrouwen en is een teken van hoop. In Hebreeën 6 wordt de hoop, een anker voor de ziel genoemd) en een schip (die de mens naar heilige haven voert). Bij zijn voeten kelkachtige rode bloemen (rood staat voor vitaal en liefde en energie). De bloemen lijken op opgericht vingerhoedskruid, dat voor regelmaat staat. Maar het kunnen ook rode lelies zijn die verwijzen naar onschuld. Vogel, bloemen en schip bestraalt door de aanwezige zon, rechts van de zon een nachtelijke sterrenhemel. Rechts beneden een vis (oud christelijk symbool).
  
 +
[http://www.heemkundekringdevonder.nl info:HKK de Vonder]
 
[[Categorie:KaartArtikel]][[Categorie:Wijkgebouw]][[Categorie:Kunst]][[Categorie:Someren (gemeente)]][[Categorie:Someren]]
 
[[Categorie:KaartArtikel]][[Categorie:Wijkgebouw]][[Categorie:Kunst]][[Categorie:Someren (gemeente)]][[Categorie:Someren]]

Huidige versie van 22 mrt 2018 om 15:32

Wijkgebouw aan de Kerkstraat te Someren

Het Wit Gele Kruis gebouw en het Glas in Lood


Het oude Wit Gele Kruis gebouw

Al voor de oorlog waren er plannen om een wijkgebouw in Someren te zetten. Dr. Eijnatten was hiervan de grote animator maar ook het bestuur van het Wit-Gele Kruis was hier zeer in actie. Het Wit Gele Kruis werd in Someren op 16 december 1928 opgericht. Door de oorlog werden de plannen onuitvoerbaar. Na de oorlog kwamen de plannen weer uit de kast. In 1953 werd de grond uitgegraven door gemeentewerkers en de gele grond werd door boeren met paard en kar gehaald waar nu de Geldestraat is. De grond werd in het gat gestort om een goede fundering te krijgen. Hierop verrees voor die tijd een zeer moderne WGK gebouw.

Op 21 juni 1954 werd het nieuwe wijkgebouw feestelijk geopend en later nog eens driemaal verbouwd. Architect was H. de Vries en de aannemer J. Wijnen uit Someren. Mede door deze prachtige accommodatie konden de consultatiebureaus voor zuigelingen en kleuters uitgroeien tot wat het nu is geworden. De eerste fysiotherapeutische behandelingen met eigen apparatuur werden in het wijkgebouw aan de Kerkstraat mogelijk gemaakt. In de loop der jaren werden hier ook de schoolartsendiensten en de schooltandartsen gevestigd. Tevens werden in het gebouw sportkeuringen, bevolkingsonderzoeken en cursussen gehouden, maar ook het bloedonderzoek en andere medische onderzoeken vonden hier plaats.

Helaas is dit prachtige gebouw door de slopershamer geveld, maar gelukkig bleven de gebrandschilderde ramen van de Deurnese kunstenaar Pieter Wiegersma (op initiatief enkele leden van de Heemkunde Kring) behouden. Deze ramen zijn geschonken door dokter Eijnatten, die ook bij de totstandkoming van het oude WGK-gebouw de grote geldschieter was.

0214Glas in lood05b.jpg
De glas-in-loodramen hebben een nieuwe plek in het nieuwe gezondheidscentrum gekregen. Dit moderne gezondheidscentrum verwijst met de herplaatsing van de kunstwerken uit het oude WGK-gebouw naar het rijke verleden van de gezondheidszorg in Someren en heeft in 2010 dan ook de zeer toepasselijke naam Het Wijkgebouw gekregen.


Het glas in lood van Pieter Wiegersma in het voormalige WGK-gebouw

We weten dat de ramen in 1954 geplaatst zijn en gemaakt zijn door glazenier Pieter Wiegersma. Als glazenier heeft Pieter geruime tijd met zijn vader aan gezamenlijke opdrachten gewerkt, wie weet ook aan dit glas in lood. In de loop der tijd is Pieter ook overgeschakeld op andere technieken, zoals wandtapijten ontwerpen (waarbij hij zoveel mogelijk met de natuurlijke kleuren van de wol werkte) keramiek, aquarelleren, sieraden ontwerpen (met natuursteen in edelmetaal gevat) en gouache. Op latere leeftijd ontwikkelde hij wat deze laatste techniek betreft een heel nieuwe stijl. Pieter Wiegersma ontwierp onder meer glas in lood ramen in de volgende gebouwen: St. Jozefkerk te Deurne (1938) Gemeentehuis te Deurne (1939) Villa van de Kimmenade te Helmond (1941) St. Martinusziekenhuis Weert (1941) Klein Kasteel te Deurne (1943) De Goede Herderkerk te Wassenaar (1946) St. Franciscuscollege te Rotterdam (1948) Sint Jans Kathedraal in Den Bosch in de doopkapel, een niet gesigneerd (hij had op dat moment een slechte verstandhouding met het bisdom) St. Pauluskerk te Rotterdam (1984-1992)


Het werk in het oude WGK-kruis gebouw was zelfs bij kenners en familie onbekend. Waarschijnlijk hebben Dr. Eijnatten (gemeentearts in Someren en initiator van het WGK-gebouw) en Dr. Hendrik Wiegersma (de vader van Pieter) daar iets mee te maken, en is er onderhands iets geregeld.

Terug naar ons prachtige raam in het inmiddels afgebroken WGK-gebouw. Het zijn drie ramen, vol met symboliek en hebben vier titels. Het linkerraam heeft de titel hygiëne, het grote middelste: waakzaamheid en wetenschap en het rechterraam heeft de titel vertrouwen.


Hygiëne_______________________Waakzaamheid________Wetenschap____________________Vertrouwen
Een poging de ramen te beschrijven:

Het linkerraam, de hygiëne: een feniks die uit de vlammen herrijst (de Grieken geloofden dat de feniks in staat was steeds weer opnieuw uit zijn eigen as herboren te worden) en een figuur met een palmtak (symbool van de overwinning op de dood), daarachter een zonnebloem (symboliseert de zon en staat voor bewustheid en keert altijd naar de zon) met een lichtstraal naar beneden en rechts een slang (adder des doods, symbool voor het kwaad) die op de loer ligt.

Het grote middenraam, waakzaamheid: een figuur kijkend in een spiegel (oplettendheid, reflectie en in de christelijke wereld wordt heel de schepping als spiegelbeeld van God gezien) en een brandende toorts (zorgt voor warmte en licht. De toorts is een krachtig symbool voor de morele kwesties. Het licht, de warmte en kennis moeten doorgegeven worden. Wie draagt de toorts?). Bij de wetenschap: een appelboom (symbool voor verleiding en schoonheid, liefde en erotiek, vruchtbaarheid en onsterfelijkheid. In de christelijke wereld staat het voor zonde en verleiding. De boom van goed en kwaad) en een figuur met een bol waarin een driehoek (symbool voor de wetenschap, alchemie). Het rechter figuur staat “op” een slang (symbool voor gif en genezing of voor leven en dood). Daaromheen enkele duiven (die symbool staan voor trouw en verloste zielen, en vrede). Tussen de twee figuren een haan (waakzaamheid).

Het rechterraam, vertrouwen: een figuur die een vogel (duif?) loslaat en een anker vasthoudt (geeft vertrouwen en is een teken van hoop. In Hebreeën 6 wordt de hoop, een anker voor de ziel genoemd) en een schip (die de mens naar heilige haven voert). Bij zijn voeten kelkachtige rode bloemen (rood staat voor vitaal en liefde en energie). De bloemen lijken op opgericht vingerhoedskruid, dat voor regelmaat staat. Maar het kunnen ook rode lelies zijn die verwijzen naar onschuld. Vogel, bloemen en schip bestraalt door de aanwezige zon, rechts van de zon een nachtelijke sterrenhemel. Rechts beneden een vis (oud christelijk symbool).

info:HKK de Vonder