Visvijvers of weijers Gastel: verschil tussen versies

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met '= Visvijvers of weijers Gastel= De woorden weijer en vijver zijn allebei afgeleid van het Latijnse woord vivarium, dat letterlijk betekent: "plaats om iets in leve...')
 
k
 
Regel 31: Regel 31:
  
  
[[Categorie:KaartArtikel]]
+
[[Categorie:KaartArtikel]][[Categorie:weijer]]

Huidige versie van 26 jul 2019 om 14:00

Visvijvers of weijers Gastel

De woorden weijer en vijver zijn allebei afgeleid van het Latijnse woord vivarium, dat letterlijk betekent: "plaats om iets in leven te houden". Dit iets was meestal vis. Vis was in de Middeleeuwen en nog lang daarna een zeer belangrijke voedselbron, wat nog extra werd benadrukt door de talrijke vasten- en onthoudingsdagen waarop het gebruik van vlees was verboden. Vis was dan een volwaardig en eiwitrijk vervan¬gingsmiddel. In kloosters en abdijen kende men nog veel meer vasten- en onthoudingsdagen. De abdijen hielden daar rekening mee door de aanleg van een vijvertje bij de pastorieën die meestal omgeven waren met een "vest", waarin ook vis werd gekweekt. Voor grotere kwekerijen hadden de abdijen weijers aangelegd. Meestal gebeurde dat op de heide, dus buiten het agra¬risch gebied van het dorp. Dit terrein werd dan door de hertog beschikbaar gesteld.


Prinsenweijer, Budel

In Cranendonck bezat de heer van Cranendonck een langgerekte visvijver in de heide ten westen van Gastel. Daar was een snoer van drie vennen in een dal, waarvan de zuidelijkste de naam Prinsenweijer draagt: de prinsen van Oranje waren lange tijd heren van Cranendonck. Deze weijer lag geheel in het oude Budel. Hij is verdwenen. In 1343 gaf de heer van Cranendonck aan de inwoners van Gastel, Soerendonk, Maarheeze en Budel een gemeynte uit die het geheel van die dorpsgebieden omvatte. Dat was dus een “grote gemeynte”. De heer zag er vanaf nog meer weijers (viskwekerijen) in die gemeynte aan te leggen en geen waterbronnen meer te creëren. Het in 1343 genoemde ven is waarschijnlijk de Prinsenweijer.


Pastoorsven, Budel, Gastel

700 meter ten oosten van de Prinsenweijer lag het Pastoorsven. Mogelijk kweekte de pastoor daar zijn vis. Welke pastoor? Die van Soerendonk of die van Budel, onbekend. Beide weijers waren overigens vrijwel even groot: ruim 5 hectare. Het Pastoorsven is verdwenen.


De Weijers, Gastel

De Weijers was een 4,5 ha groot ruim ven ten westen van Gastel. Gezien de naam kennelijk ooit een viskwekerij geweest. Dit ven is verdwenen.


Bij de Weijers, Gastel

Bij De Weijers lag nog een smal 2 ha groot ven in het westen van Gastel. Mogelijk is dit ook ooit een viskwekerij geweest. Dit ven is verdwenen.


Schepsel, Gastel

In hetzelfde dalletje als de Prinsenweijer en De Weijers lag ook het ven Schepsel. Mogelijk is dit 2 hectare grote ven ook ooit een viskwekerij geweest. Dit ven is verdwenen.