Rijkswerkkamp de Rips (infopaneel versie): verschil tussen versies

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Rijkswerkkamp De Rips (infopaneel versie))
(Engelse commandopost en veldhospitaal)
Regel 13: Regel 13:
 
=Engelse commandopost en veldhospitaal=
 
=Engelse commandopost en veldhospitaal=
 
Aan het eind van de tweede wereloorlog werd het kamp gebruikt als commandopost en veldhospitaal door de Engelse land- en luchtmacht.
 
Aan het eind van de tweede wereloorlog werd het kamp gebruikt als commandopost en veldhospitaal door de Engelse land- en luchtmacht.
 +
[[image:Rijkswerkkamp.JPG|thumb|right|Luchtfoto van Rijkswerkkamp De Rips| 300px]]
 +
 +
[[image:REVEILLE BLAZEN051.jpg|thumb|right|500px]]
  
 
=Canadese radareenheid=
 
=Canadese radareenheid=

Versie van 23 apr 2012 om 13:10

Rijkswerkkamp De Rips (infopaneel versie)

Dit is een korte versie over de geschiedenis. De gehele geschiedenis kunt u vinden onder de versie: WWII: Rijkswerkkamp, De Rips (verdwenen)

Op deze plaats lag het Rijkswerkkamp De Rips. Het kamp deed in verschillende vormen dienst van eind 1940 tot begin 1948.

Replica van de toegangspoort met infopaneel van het voormalige Rijkswerkkamp De Rips.

Gebouwen

Het Rijkswerkkamp bestond uit vier houten woon-slaapbarakken met daarnaast een twaalftal open latrines (wc's). Aan de voorkant was een woning met keuken, bijbehorende berging en een grote kantine. In totaal konden er 192 personen gehuisvest worden. De gebouwen bestonden uit zwart geverfde houten planken, een vrij plat zadeldak en was voorzien van witte deur-en raamkozijnen. Het gehele kamp was afgezet met een puntdraadomheining. De hoofdingang bestond uit een grote houten boogconstructie met het opschrift: Rijkswerkkamp De Rips.

Werkverschaffing

Aanvankelijk was het werkkamp bedoeld voor de opvang van werkelozen die te werk werden gesteld vanuit de Rijksdienst voor de Werkverruiming. Niet te verwarren met de naoorlogse D.U.W. Zij werkten in de Ripse bosbouw en hielpen bij de ontginning van heidegronden.

Chinezen

In 1941 werden ongeveer 120 Chinese schepelingen ondergebracht in het werkkamp. Zij konden niet meer uitvaren vanwege de, door de oorlog geblokkeerde, haven van Rotterdam. Zij werden tewerk gesteld in de Ripse bossen en ontginningen in de Peel en vertrokken weer op 5 augustus 1944 richting Rotterdam toen de Engelsen hier in aantocht waren.

Engelse commandopost en veldhospitaal

Aan het eind van de tweede wereloorlog werd het kamp gebruikt als commandopost en veldhospitaal door de Engelse land- en luchtmacht.

Luchtfoto van Rijkswerkkamp De Rips
REVEILLE BLAZEN051.jpg

Canadese radareenheid

Als laatste geallieerde eenheid werd het kamp gebruikt voor de legering van een Canadese radareenheid. Vanaf het terrein van het voormalige Bazi-kamp stuurden zij Britse en Amerikaanse bommenwerpers naar hun doelen diep in Duitsland.

Opleidingskamp voor oorlogsvrijwilligers en militairen

Na de oorlog was het een opleidingskamp voor O.V.W.-ers (oorlogsvrijwilligers). Zij genoten hier basisopleidingen om vervolgens naar Nederlands Indie te worden uitgezonden. Als laatste werden hier ook dienstplichtige militairen, die in Indie zouden gaan dienen, opgeleid.

Houtwerf

Vanaf 1942 was hier achter het kamp de houtwerf van de Heidemij gevestigd waar destijds houtklosjes werden gezaagd voor houtgasgeneratoren vanwege het gebrek aan benzine. Na de verdwijning van het kamp in de beginjaren vijftig werden daarna grote hoeveelheden hout aangevoerd die werden geschild, gekort en aangepunt. Daarna werden deze verhandeld. De werf werd gesloten op 23 mei 1980. Vervolgens is er weer bos aangeplant.

  • Dit kamp is door de Duitsers gebouwd in de Tweede Wereldoorlog en lag nabij de huidige kruissing van de wegen

Landmeter van Beurdenweg en Hazehutsedijk in de hoek van het bos van de Stippelberg.