Richtlijnen

Uit Erfgoedwiki
Versie door Rberkvens (Overleg | bijdragen) op 16 feb 2018 om 15:29

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Redactionele Richtlijnen

Titels en namen Titels en namen van objecten verdienen aandacht. Direct moet duidelijk zijn waar het over gaat, maar ook waar het object zich bevindt. Dus in de naam ook altijd de plaatsnaam vermelden, eventueel ter onderscheid van mogelijk dezelfde namen in andere Brabantse plaatsen. Namen zoals St Willibrorduskerk, Petrusschool, molen De Bijenkorf, kunnen in meerdere plaatsen voorkomen.

Omvang van de informatie op de smartphone

Maximaal 20 woorden op maximaal 2 regels. Langere teksten zijn op een smartphone via Layar niet zichtbaar. Ze worden afgekapt.


Omvang van de informatie op de website

Van veel erfgoedobjecten is heel veel informatie beschikbaar, soms complete boekwerken. Al deze informatie kan in principe op erfgoedgeowiki een plaats krijgen. Omdat lange teksten alleen voor specifiek geïnteresseerde personen gelezen zal worden, is het voor erfgoedgeowiki belangrijk om te beperken en uitgebreidere informatie een duidelijke structuur te geven. Dat kan door gebruik te maken van paragrafen of hoofdstukken met een maximale omvang. Aan het aantal paragrafen (of totale tekst) is in principe geen grens. Het is wel verstandig om die informatie over meerdere erfgoedgeowiki pagina’s te verdelen en te zorgen voor links tussen die pagina’s. Die andere pagina’s hoeven niet van de categorie KaartArtikel te zijn. Het kunnen ook gewone wikipagina’s zijn, die niet gebonden zijn aan een icoon op een kaart. Verder is het beter om niet enkel bouwkundige beschrijvingen van bijvoorbeeld gebouwde monumenten op te nemen maar juist in te gaan op het verhaal van de bewoners.


Omvang eerste (of enige) paragraaf

Bij een aantal objecten is de informatie beperkt tot één paragraaf ter grootte van ongeveer één scherm. Als de informatie omvangrijker is dan moet die informatie worden samengevat in de eerste paragraaf. Die eerste paragraaf bevat maximaal 300 woorden en moet bij voorkeur een afbeelding bevatten. Als het object wordt opgenomen in de VVV-app, wordt automatisch de eerste afbeelding ook meegenomen.


Links naar andere sites

Links naar andere sites, wanneer doe je dat? Bijvoorbeeld naar wikipedia of sites van gemeente, vvv, heemkundekring? Er worden alleen links naar andere websites gebruikt, als die externe websites meer of extra informatie bevatten. De link moet meerwaarde hebben. Als de externe website geen extra informatie bevat, maar gebruikt wordt als bron, dan is het zinvol om die website als bronvermelding op te nemen.