R.K. H. Maria - of Pestkapel (Spreeuwelsedijk 1) Westelbeers

Uit Erfgoedwiki
Versie door Rberkvens (Overleg | bijdragen) op 30 dec 2014 om 21:22

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

R.K. H. Maria - of Pestkapel (Spreeuwelsedijk 1) Westelbeers

Spreeuwelsedijk 1 Westelbeers kapelletje (Mariakapel) Bouwjaar: 1637 Rijksmonumenten nr. 31602 CHW nr. KL081-000577 De Rooms-katholieke H. Maria - of pestkapel werd in 1637 gesticht en zou een kopie zijn van de oorspronkelijke (verdwenen) bedevaartskapel van Scherpenheuvel in België. De gepleisterde kapel kreeg in 1937 een torentje naar ontwerp J. Bedaux.

Volgens de overlevering zou de kapel in 1637 zijn gebouwd uit dankbaarheid voor het verdwijnen van de pest uit het dorp. Het gebouwtje blijkt echter ouder te zijn, getuige een verklaring die in 1621 ten overstaan van een Bossche notaris werd afgelegd. Daarin staat dat de kapel was verwoest door de rebellen van de koning van Spanje. In de tijd rond 1637 stierven veel mensen aan de pest en volgens sommige bronnen zou in dat jaar de Beerse processie naar Scherpenheuvel zijn gesticht. Men hoopte door deze jaarlijkse bedevaart bevrijd te worden van deze ziekte.

In de muur van de Mariakapel van Westelbeers zijn de cijfers 1637 opgenomen. Zij zouden staan voor de stichting van deze kapel in dat jaar en werden in de 19e eeuw bij de herbouw van de kapel aangebracht. Volgens Th. Welvaarts was het in 1637 dat de Beerse processie naar Scherpenheuvel gesticht werd. De reden van de processie was uiteraard om zegen over processiegangers af te roepen. Deze historische uitleg wordt echter ter discussie gesteld in het heemkundeblad De Berse. Uit bepaalde bronnen zou blijken dat er al voor 1609 daar een kapel stond die verwoest zou zijn door de Geuzen tijdens het 12 jarig bestand. Mogelijk is dit gebeurd rond 1580 toen de Beerzen midden in het strijdgewoel lagen en ook gebrandschat zijn. Dat zou de kapel minimaal 55 jaar ouder maken. Er wordt gedacht aan een andere functie van de kapel, namelijk als toevluchtoord voor leprozen uit de Beerse samenleving en vooral daarbuiten. De ‘ware’ pestheiligen waren St. Sebastiaan (tot 1400) en daarna St. Rochus. De kapel lijkt dus bedoeld te zijn voor zwervende melaatsen waar zij een aalmoes konden krijgen en eventueel onderdak, zolang zij zich maar niet in de buurt van de dorpelingen waagden.


Afbeelding: Mariakapel of Onze Lieve Vrouwe kapel te Westelbeers