Overblijfselen kasteel Edelenburg: verschil tussen versies

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 25: Regel 25:
  
 
[http://www.heemkundekringdevonder.nl info: hkk de Vonder]
 
[http://www.heemkundekringdevonder.nl info: hkk de Vonder]
[[Categorie:KaartArtikel]][[Categorie:Someren]][[Categorie:Someren (gemeente)]][[Categorie:Rijksmonumenten Someren]]
+
[[Categorie:KaartArtikel]][[Categorie:Someren]][[Categorie:Someren (gemeente)]][[Categorie:Rijksmonumenten Someren]][[Categorie:Kasteel]]

Versie van 24 jan 2018 om 17:04

Kasteel Edelenburg in Someren

Terrein waarin overblijfselen van het kasteel Edelenburg

De naam van kasteel Edelenborg werd in 1542 voor het eerst genoemd. Erfgenamen van de priester Peter Jans van Eckerbroek (rector van het altaar van Onze-Lieve-Vrouw in de kerk van Someren) verkochten de Edelenborch aan Mathijs van Kessel, pastoor van Zeelst. Hij werd tevens de opvolger van Peter Jans van Eckerbroek. Mathijs van Kessel kocht kasteel Edelenborg uit onvrede omdat zijn broer Berthout het adelijk huis de Donk had geërfd van hun ouders. Om dezelfde rede heeft Mathijs zijn broer onterft in zijn in 1558 gemaakte testament. Zijn eigen natuurlijke kinderen erfden van hem de Edelenborg.

In 1570 werd de Edelenborg bewoond door Hendrik Marten Bruijnen. Uiteindelijk kwam de Edelenborg in handen van jonker Philip van Doeren. Philip was een zwager van Mathijs van Kessel. In 1627 woonde Margareta van Doeren met haar familie op de Edelenborg. Zij was de dochter van jonker Philip. In 1642 wordt haar zoon jonker Johan Wijffliet (genaamd Back) als eigenaar genoemd.

Toen de Edelenborg in bezit was van jonker Walraven van Erp en diens vrouw Adriana Geertruida van Doorne daar niet wilde wonen is het enige tijd bewoond geweest door pastoor Gerard Verdonck. Ook aan het einde van de 17e eeuw toen de Edelenborg in handen was van graaf Van Berlo, verbleven geestelijken op het kasteel. Tussen 1695 en 1698 woonde de gravin van Berlo in het kasteel. Zij stelde het kasteel open voor de inwoners om een mis bij te wonen die dagelijks opgedragen werd door de norbertijn Macarius van Heessel. Ondanks dat dit tegen de zin in van de inwoners van Someren was, was er geen gebrek aan belangstelling. De inwoners kregen het toch voor elkaar om van Heessel weg te jagen. Hij kon ternauwernood zijn leven redden door over de gracht te zwemmen.

Aan het begin van de Spaanse Successieoorlog (1702-1713) verbleven er regelmatig soldaten en ruiters op de Edelenborg. De aanwezigheid van deze legereenheden hebben het gebouw geen goed gedaan.

Vanaf 1712 was de Edelenborg in het bezit van graaf Van Bierens en daarna erfde zijn minderjarige zoon het. Omdat deze later als officier in Spaanse dienst was, heeft hij er waarschijnlijk nooit gewoond. Hij heeft meerdere hoeven geërfd en liet zijn bezittingen beheren door zijn halfbroer Willen van Bierens uit Aken.

De Edelenborg werd verkocht aan een drietal namelijk klokkengieter Alexius Petit uit Someren, rentmeester Johan Baptist Jadoulle uit Helmond en koopman Pieter van Moorsel uit Helmond. In 1772 kwam het kasteel in zijn geheel in het bezit van Johan Baptist Jadoulle.

Volgens de huizenlijst van 1781 was de Edelenborg toen onbewoond. Vermoedelijk is het pand kort daarna verdwenen.





info: hkk de Vonder