Landgoed Heerenbeek

Uit Erfgoedwiki
Versie door Rberkvens (Overleg | bijdragen) op 24 sep 2014 om 21:36

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Landgoed Heerenbeek

Landgoed met park/tuin, eiken-, beuken- en populierenlanen, loof- en naaldbossen en landbouwgronden. Op het landgoed staan verschillende monumentale gebouwen, waaronder een kasteelachtig herenhuis (1864) met aanbouwen (1905), een woonhuis met koetshuis (ca. 1864), een Vlaamse schuur, thans omgebouwd tot boerderijen (17e en 19e eeuw) en een bakhuis met stal (19e eeuw). Rond het herenhuis restanten van een tuin in Engelse Landschapsstijl, waaronder een vijverpartij, enkele gazons en sierbomen (waaronder vleugelnoot, Hollandse linde, iep en moerascypres). Ten oosten van het huis een onregelmatig sterrenbos uit de periode 1930-1940. Aan de Oude Grintweg een familiebegraafplaats (De Girard de Mielet van Coehoorn) van omstreeks 1865. Het gebied kent een samenhang met het landgoed Veldersbosch en met het gebied met kleinschalige oude ontginningen in de Mortelen.

De medewerkers van het heemkundeblad Campinia hebben naar aanleiding van de geschiedenis van de Vlaamse schuur ook onderzoek verricht naar de geschiedenis van het landgoed Heerenbeek, waarvan in de jaren zeventig weinig bekend was. Heerenbeek werd in 1303 door Hertog Jan aan de abdij Park bij Leuven geschonken, 80 bunder groot. Kort daarop werd het vergroot met 30 bunder heide. In het streekarchief te Oirschot werd eveneens enige informatie gevonden. Uit het verpondingsboek van de hertgang Straten bleek dat in 1760 het landgoed in eigendom was gekomen van de Heer van Moergestel, Marcelles Bles. Deze had Herenbeek gekocht van de abdij van het Park. Sindsdien is het landgoed particulier bezit.

De abdij heeft in 1650 een gedetailleerde kaart van het landgoed laten maken. Daaruit blijkt dat het bijzonder bomenrijk was, met betrekkelijk beperkte akkergronden rond de boerderij en enkele grote graslandpercelen.

Afbeelding: Kaart van de hoeve van Heerbeek te Oirschot 1650. Betreft de hoeve Heerenbeek in Oirschot. Hoeve, landerijen, bossen, wegen, Velderse Wal, waterlopen. Perceelsnamen in de percelen geschreven