Keskesdijk: verschil tussen versies

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Samenvatting)
(Keskesdijk)
Regel 2: Regel 2:
 
[[Bestand: keskesdijk.jpeg|thumb|right|350px|Eén van de zeven keskes aan de Keskesdijk]]
 
[[Bestand: keskesdijk.jpeg|thumb|right|350px|Eén van de zeven keskes aan de Keskesdijk]]
  
De keskesdijk, ook bekend als de Handelseweg leidt naar het Middeleeuwse Maria-bedevaartsoord in Handel, de Onze Lieve Vrouwe kerk en het [[Processiepark Handel]], waar ook nu nog elk jaar, voornamelijk met de viering met Pinksteren vele pelgrims langs komen. In Handel wordt Maria vereerd als Marie Moeder der (Zeven) Smarten. Dit is een laatmiddeleeuwse voorstelling van Maria die grote nadruk legt op het gevoelsleven van Maria en Christus. Het verdriet van Maria om haar zoon wordt verbeeld in zeven beelden in zeven keskes (een keske is een nis of kastkappelletje aan de openbare weg of aan een muur als algemene uiting van verering)langs de keskesdijk. De huidige beelden stammen uit de negentiende eeuw.
+
De keskesdijk, ook bekend als de Handelseweg leidt naar het Middeleeuwse Maria-bedevaartsoord in Handel, [[Kerk, Onze Lieve Vrouw van Handel|de Onze Lieve Vrouwe kerk]] en het [[Processiepark Handel]], waar ook nu nog elk jaar, voornamelijk met de viering met Pinksteren vele pelgrims langs komen. In Handel wordt Maria vereerd als Marie Moeder der (Zeven) Smarten. Dit is een laatmiddeleeuwse voorstelling van Maria die grote nadruk legt op het gevoelsleven van Maria en Christus. Het verdriet van Maria om haar zoon wordt verbeeld in zeven beelden in zeven keskes (een keske is een nis of kastkappelletje aan de openbare weg of aan een muur als algemene uiting van verering)langs de keskesdijk. De huidige beelden stammen uit de negentiende eeuw.
  
 
=''Geschiedenis''=
 
=''Geschiedenis''=

Versie van 3 okt 2011 om 11:53

Keskesdijk

Eén van de zeven keskes aan de Keskesdijk

De keskesdijk, ook bekend als de Handelseweg leidt naar het Middeleeuwse Maria-bedevaartsoord in Handel, de Onze Lieve Vrouwe kerk en het Processiepark Handel, waar ook nu nog elk jaar, voornamelijk met de viering met Pinksteren vele pelgrims langs komen. In Handel wordt Maria vereerd als Marie Moeder der (Zeven) Smarten. Dit is een laatmiddeleeuwse voorstelling van Maria die grote nadruk legt op het gevoelsleven van Maria en Christus. Het verdriet van Maria om haar zoon wordt verbeeld in zeven beelden in zeven keskes (een keske is een nis of kastkappelletje aan de openbare weg of aan een muur als algemene uiting van verering)langs de keskesdijk. De huidige beelden stammen uit de negentiende eeuw.

Geschiedenis

De oudste vermelding van de keskes aan de keskesdijk stamt uit 1712. Het is aannemelijk dat de oorspronkelijke keskes ouder zijn en uit de 17e eeuw stammen. Een van de oorspronkelijke houten beelden, dat het tot in de vorige eeuw overleefde en sindsdien helaas vernield is, stamde uit de zeventiende eeuw. De huidige beeldengroep is van steen in neogotische stijl. Zij zijn tussen 1888 en 1891 gebouwd. De zeven smarten van Maria die zij voorstellen zijn: de voorzegging van Simeon, de vlucht naar Egypte, het verlies van Jezus (van de 12-jarige Jezus in de tempel), de ontmoeting van Jezus (op zijn weg naar het kruis), de dood van Jezus (de kruisiging), de afdoening van het kruis, begrafenis van Jezus.

In de tijd dat de keskes vernieuwd werden is ook de Ossenkapel aan de Keskesdijk opgericht als toevoeging aan de legende van de kerk. De kerk in Handel zou namelijk op de plaats van de Ossenkapel komen omdat daar een Mariabeeldje was gevonden in een meidoorn. Dit wonder was de start van de Mariaverering. De ossen die de stenen trokken wilden echter niet stoppen op die plek maar liepen door naar de huidige locatie van de kerk in Handel zelf.

Bronnen:

W. van Lierop, T. Thelen, Langs velden en wegen, 2006, Heemkundekring de Kommanderij, Gemert