Kapelhoeve van de burcht van Netersel opgegraven

Uit Erfgoedwiki
Versie door Rberkvens (Overleg | bijdragen) op 7 jan 2019 om 21:46

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Kapelhoeve van de burcht van Netersel opgegraven

In sept-okt. 2018 zijn op het voormalige terrein van vleesverwerker Hems aan De Hoeve 22 in Netersel bij een opgraving door Archol sporen gevonden van de oude Kapelhoeve of Groote Hoeve, die tot 1648 toebehoorde aan de abdij van Postel. Deze hoeve hoorde al vanaf de 14e eeuw bij het naast gelegen burchtterrein met Stenen Huys en kapel. Dit gehele omgrachte gebied is de kern van het oorspronkelijk middeleeuwse Netersel. De langgevelboerderij die hier tot voor kort stond en dateerde uit 1956 is precies gesitueerd op de oudere bebouwing die op de kaart van 1832 zichtbaar is en die deel uitmaakte van de Kapelhoeve. Uit het archeologisch onderzoek blijkt dat direct onder de betonvloeren van de gesloopte boerderij uit 1956 nog volop oude funderingsmuren, kelders en mestputten aanwezig waren. De veelvuldig hergebruikte oude stenen in de funderingen dateren zeker tot in de 17e eeuw. Opvallend is de diepte van de funderingen die soms wel tot een meter reikte. Dit lijkt hier samen te hangen met de aanwezigheid van de omgrachting van het burchtterrein dat dwars over het terrein liep vanaf De Hoeve naar het noorden. Hier ligt ook nu nog een deel van de bestaande gracht die doorloopt naar het oude kapelterrein. De boerderij aan De Hoeve 22 was dan ook over deze gracht heen gebouwd. Er werd bij één van de funderingsmuren zelfs een aanzet van een spaarboog gevonden, een bouwwijze die je eigenlijk alleen bij kastelen en vestingwerken tegenkomt. Bij de opgraving werden ook buiten deze boerderij sporen van bewoning gevonden die mogelijk teruggaan tot in de volle middeleeuwen. De uitwerking van het onderzoek komende maanden zal hier meer duidelijkheid over moeten gaan geven.

De Hoeve Netersel opgraving2017-18.jpg Uitsnede van de kadasterkaart uit 1832 met in rood het plangebied en in blauw de gereconstrueerde loop van de omgrachting van het burchtterrein. Het Stenen Huys lag ten zuidwesten van de kapel.


Netersel hoeve opgraving2018.jpg Direct buiten de boerderij lagen de waterputten. Hier een bakstenen put met daarnaast de voorganger, een plaggenput. Rechts muurfunderingen van de Groote Kapelhoeve tijdens de opgraving door Archol.