Kapel H. Theresia te Baest, Oirschot: verschil tussen versies

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met '= Kapel H. Theresia te Baest, Oirschot = Op landgoed Baest bevindt zich een eenvoudige kapel voor de H. Theresia uit ca. 1950, die in haar detaillering aan de land...')
 
(Kapel H. Theresia te Baest, Oirschot)
 
Regel 20: Regel 20:
 
Haar ”kleine weg” kreeg nogal wat aanhangers. In 1925 heilig verklaard, werd ze drie jaar later aangewezen als de patrones van de missionarissen en het missiewerk.
 
Haar ”kleine weg” kreeg nogal wat aanhangers. In 1925 heilig verklaard, werd ze drie jaar later aangewezen als de patrones van de missionarissen en het missiewerk.
  
 +
[[Bestand:Kapel_Theresia.jpg]]
  
 +
Afb. Kapel Theresia
  
 
[[Categorie:KaartArtikel]]
 
[[Categorie:KaartArtikel]]

Huidige versie van 30 dec 2014 om 21:19

Kapel H. Theresia te Baest, Oirschot

Op landgoed Baest bevindt zich een eenvoudige kapel voor de H. Theresia uit ca. 1950, die in haar detaillering aan de landelijke context is aangepast.

De kapel is gelegen komende vanaf de Fransebaan de Groenewoudsedijk oversteekt aan het zandpad Dr. Jan van de Mortellaan 200 meter over de brug (van het omleiding kanaal van de Beerzen) aan de rechter kant.

De kapel is gewijd aan de H.Theresia van Lisseux en is gebouwd in de jaren dertig van de 20e eeuw en wel uit dankbaarheid. In het jaar 1934 kreeg Jan Hein van de Mortel voor die tijd bijna een ongeneselijke aandoening. Een bloedvergiftiging een ziekte waarvoor in die tijd nog geen medicijnen bestonden. Tijdens deze omstandigheden hielp enkel alleen nog het gebed. De 7 jarig jongetje genas. Grootvader Henri van de Mortel besloot daarop een kapel te bouwen ter ere van de heilige die hij het meest had aangeroepen. Het betrof hier Jan Hein van de Mortel bewoner van Baest. Het gebouwtje heeft in 1980 een grondige restauratie ondergaan.

De kapel was eerst gedekt met riet. Op 27 mei 1976 is het dak aangestookt door enige jongelui en sindsdien bedekt met pannen, ook is toen het H.Theresia beeld vervangen door een plaquette met de afbeelding van de H.Theresia van Lisseux.

De geschiedenis van de H. Theresia van Lisieux: Met speciale toestemming van de paus mocht Thérèse Martin intreden in het klooster van de ongeschoeide karmelietessen in het Franse Lisieux. Het op 2 januari 1873 in Alençon geboren meisje was namelijk pas vijftien jaar oud toen ze tijdens een ernstige ziekte de ingeving kreeg dat ze kloosterlinge moest worden. Kort tevoren had ze haar moeder verloren. ”Thérèse nam de kloosternaam Théresè van het Kindje Jezus en het Heilig Aanschijn aan. Later zou Theresia van Lisieux vooral bekend worden onder de heiligen¬naam Theresia van het Kindje Jezus. Goed en wel in het klooster viel ze op door haar enorme vroomheid, die zelfs voor een kloosterzuster uitzonderlijk was. Theresia van het kindje Jezus getuigde daarvan in een paar boeken, waaronder ”Het verhaal van de ziel”. Van haar is de uitspraak afkomstig: ”Ik zal het rozen doen regenen op aarde.” Ze propageerde ”de kleine weg” het opvolgen van het gebod van Jezus te worden als kinderen. Tussen et schrijven van de boeken door had ze ook nog de zorg over de novicen, de aankomende nonnen, in het klooster.

Theresia stierf 24 jaar oud op 30 september 1897 aan t.b.c. De heilige Theresia van Lisieux wordt voorgesteld als Karmelietes met een kuisbeeld en rozen in de hand. Beide attributen symboliseren haar liefde tot god. Het doen en laten van de Franse kloosterzuster werkte sterk op de verbeelding. Haar ”kleine weg” kreeg nogal wat aanhangers. In 1925 heilig verklaard, werd ze drie jaar later aangewezen als de patrones van de missionarissen en het missiewerk.

Kapel Theresia.jpg

Afb. Kapel Theresia