Kapel: Ossenkapel, Handel: verschil tussen versies

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Ossenkapel aan de Keskesdijk)
(Ossenkapel aan de Keskesdijk)
Regel 2: Regel 2:
  
 
[[Bestand: Ossenkapel.jpeg|thumb|left|500px|Handel. Deze Ossenkapel is gebouwd op de plaats van het oorspronkelijke Mariawonder van Handel.]]
 
[[Bestand: Ossenkapel.jpeg|thumb|left|500px|Handel. Deze Ossenkapel is gebouwd op de plaats van het oorspronkelijke Mariawonder van Handel.]]
Handel is de oudste Maria-bedevaartplaats in Noord-Brabant. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat Maria de patrones was van de Duitse Orde, die vroeger ook rond Gemert zelf uitgebreide bezittingen had, waaronder ook het Gemertse [[Kasteel]]. Maar er heeft in deze contreien ook een wonder plaatsgevonden in 1220 in wat toen nog woeste heide was. ER werd een Mariabeeldje gevonden in een meidoorn. Naar aanleiding daarvan is men gestart met de bouw van de [[Kerk, Onze Lieve Vrouw van Handel| kapel]] in Handel. Deze en het [[Processiepark Handel|processiepark]] met heilige bron, zijn ook nu nog elk jaar het onderwerp van grootscheepse Maria-verering, in haar vorm van Maria, Moeder van (Zeven) Smarten. De bedevaart naar Handel verloopt de laatste honderden meters via de [[Keskesdijk]], ook bekend als de Handelseweg. Hier staan zeven keskes langs de weg die de zeven smarten van Maria uitbeelden. De laatste toevoeging aan deze dijk is de Ossenkapel. Deze is in 1891 opgericht, toen de keskes vernieuwd werden. De Handelse kapel zou namelijk oorspronkelijk op deze plek worden opgericht, omdat het Mariawonder hier had plaatsgevonden, maar de ossen die de stenen voor de kapel trokken wilden hier niet stoppen. Toen is de Handelse kapel op de huidige plaats, in het centrum van Handel neergezet. Later is deze ossenkapel gebouwd, ter herinnering aan die koppige ossen.
+
Handel is de oudste Maria-bedevaartplaats in Noord-Brabant. Er heeft in deze contreien een wonder plaatsgevonden in 1220, in wat toen nog woeste en verlaten heide was. Er werd daar in the middle of nowhere een Mariabeeldje gevonden in een meidoorn. Naar aanleiding daarvan is men gestart met de bouw van de toenmalige [[Kerk, Onze Lieve Vrouw van Handel| kapel]] in Handel. Maar de ossen die de eerste karrenlading steen kwamen brengen weigerden op de juiste plek te stoppen en zijn helemaal doorgereden naar de huidige locatie van de kerk. (de Handelse kapel is in 1946 een kerk geworden) Daar is toen tijdens de bouw van de kapel een heilige bron ontsprongen toen er flink gebrek aan water was, de heide rond Handel was toen erg droog, een en al opstuivend zand. Die heilige bron heeft verder gezorgd voor drie erkende wonderbaarlijke genezingen en er rondom heen heeft men meer recentelijk het [[Processiepark Handel|processiepark]] opgebouwd.  
  
De Ossenkapel bestaat uit rode baksteen met een natuurstenen plint. De binnenkant is wit geschilderd met een roodplavuizen vloer. Op de wand achter altaar zijn twee reliefs van zandsteen (retabels) tegen de muur gehangen die de oorspronkelijke legende en de huidige plaats van de Mariakapel in Handel illustreren. De ene retabel stelt een herder voor met die in een boom op deze locatie een Mariabeeldje vindt. De andere stelt de ossenkar voor met de stenen bedoeld voor deze locatie.
+
Nu nog komen er elk jaar processies naar Handel en net als toen gaan die het laatste stuk in processie langs de [[Keskesdijk]]. Hier staan zeven keskes langs de weg die de zeven smarten van Maria uitbeelden. De laatste toevoeging aan deze dijk is de Ossenkapel. Deze is in 1891 opgericht, toen de keskes vernieuwd werden. De Ossenkapel bestaat uit rode baksteen met een natuurstenen plint. De binnenkant is wit geschilderd met een roodplavuizen vloer. Op de wand achter altaar zijn twee reliefs van zandsteen (retabels) tegen de muur gehangen die de oorspronkelijke legende en de huidige plaats van de Mariakapel in Handel illustreren. De ene retabel stelt een herder voor met die in een boom op deze locatie een Mariabeeldje vindt. De andere stelt de ossenkar voor met de stenen bedoeld voor deze locatie.
  
  
Regel 12: Regel 12:
  
 
''P.S. van Asseldonk (Kapucijn), Geschiedenis van O.L. Vrouw van Handel, 1970''
 
''P.S. van Asseldonk (Kapucijn), Geschiedenis van O.L. Vrouw van Handel, 1970''
 +
 +
''Hoppenbrouwers, F., et al., Kinderen van Maria: de bedevaart van Valkenswaard naar Handel, 1993, Kempen Druk Hapert, Eindhoven''
 +
 
[[Categorie:KaartArtikel]]
 
[[Categorie:KaartArtikel]]

Versie van 14 feb 2012 om 12:00

Ossenkapel aan de Keskesdijk

Handel. Deze Ossenkapel is gebouwd op de plaats van het oorspronkelijke Mariawonder van Handel.

Handel is de oudste Maria-bedevaartplaats in Noord-Brabant. Er heeft in deze contreien een wonder plaatsgevonden in 1220, in wat toen nog woeste en verlaten heide was. Er werd daar in the middle of nowhere een Mariabeeldje gevonden in een meidoorn. Naar aanleiding daarvan is men gestart met de bouw van de toenmalige kapel in Handel. Maar de ossen die de eerste karrenlading steen kwamen brengen weigerden op de juiste plek te stoppen en zijn helemaal doorgereden naar de huidige locatie van de kerk. (de Handelse kapel is in 1946 een kerk geworden) Daar is toen tijdens de bouw van de kapel een heilige bron ontsprongen toen er flink gebrek aan water was, de heide rond Handel was toen erg droog, een en al opstuivend zand. Die heilige bron heeft verder gezorgd voor drie erkende wonderbaarlijke genezingen en er rondom heen heeft men meer recentelijk het processiepark opgebouwd.

Nu nog komen er elk jaar processies naar Handel en net als toen gaan die het laatste stuk in processie langs de Keskesdijk. Hier staan zeven keskes langs de weg die de zeven smarten van Maria uitbeelden. De laatste toevoeging aan deze dijk is de Ossenkapel. Deze is in 1891 opgericht, toen de keskes vernieuwd werden. De Ossenkapel bestaat uit rode baksteen met een natuurstenen plint. De binnenkant is wit geschilderd met een roodplavuizen vloer. Op de wand achter altaar zijn twee reliefs van zandsteen (retabels) tegen de muur gehangen die de oorspronkelijke legende en de huidige plaats van de Mariakapel in Handel illustreren. De ene retabel stelt een herder voor met die in een boom op deze locatie een Mariabeeldje vindt. De andere stelt de ossenkar voor met de stenen bedoeld voor deze locatie.


Bronnen:

W. van Lierop, T. Thelen, Langs velden en wegen, 2006, Heemkundekring de Kommanderij, Gemert

P.S. van Asseldonk (Kapucijn), Geschiedenis van O.L. Vrouw van Handel, 1970

Hoppenbrouwers, F., et al., Kinderen van Maria: de bedevaart van Valkenswaard naar Handel, 1993, Kempen Druk Hapert, Eindhoven